bugün

nöbet esnasında hastaya soğan koklatılarak tedavi edilmeye çalışılan hastalık.
Bu sözcük halk arasında sara; adıyla tanınır. Epilepsinin ne olduğunu anlayabilmek için beyni bir bilgisayar gibi düşünmekte yarar vardır. Beyin hücreleri de bilgisayar parçaları gibi birbirleri ile bağlantılıdır ve haberleşmek için küçük elektriksel uyaranlar kullanırlar. Bazen beyinde normal olmayan bir elektriksel aktivite oluşur ve bu olay çocuğun nöbet geçirmesine neden olur.
Bu olay belirli aralarla tekrarlanırsa o kişi de epilepsi var demektir. O halde nöbet, beynin kuvvetli ve hızlı bir elektrik akımı ile kaplanması sonucu oluşan kısa ve geçici bir durumdur, ruh ya da akıl hastalığı değildir ve bazı nadir durumlar dışında zeka geriliğine yol açmaz.

Epilepsiye yol açabilen nedenler

Çoğunlukla epilepsinin bir açıklamasının bulunamaz. Çocuklarda epilepsiye en sık yol açan nedenlerişöyle özetleyebiliriz.
Doğuştan gelen hastalıklar: Kromozom hastalıkları, yapım maddeleri ile ilgili değişiklikler içeren metabolik hastalıklar, bazı enzim eksiklikleri gibi doğuştan gelen nedenler.
Gebelikte bebeğin beyin gelişimini etkileyen mikrobik hastalıklar, annenin ilaç ve alkol alımı.
Doğum sırasında meydana gelebilecek beyin zedelenmesi, kanaması ve beynin oksijensiz kalması.
Doğum sonrası menenjit, beyin iltihabı.
Kazalara bağlı beyin zedelenmesi.
Beyin tümörleri.
Uzun süren ateşli havaleler.

Bazen nöbetler, olaydan yıllar sonra ortaya çıkabilir. Bir çok vakada da nöbetlerin nedenlerini en modern araştırma yöntemleri ile dahi bulabilmek mümkün olmayabilir.

Epilepsi nöbetleri nasıldır?

Elektriksel bozukluk eğer beynin sadece bir kısmını etkilerse "parsiyel nöbet" dediğimiz nöbet tipi oluşur. Parsiyel nöbetlerin en sık görülen türü şuur kaybı ile birlikte olan "kompleks parsiyel nöbet"lerdir. Kişi sersemlemiş ve şaşkın bir haldedir, gözlerinin önünde benekler görebilir, kulakları çınlayabilir, mide bulantısı olabilir, elbiselerini çekiştirebilir, ellerini kollarını anlamsızca oynatır ve yaptıklarının farkında değildir. Genellikle nöbet geçtikten sonra da olanları hatırlamaz.

Başka bir parsiyel nöbette belli bir kas grubunu (örn: bir kolu veya yüz yarısını) kontrol eden beyin bölgesinin etkilenmesi ile olur. Nöbet esnasında sadece o kas grubu etkilenir ve kontrol edilemeyen hareketler yapmaya başlar, bu olaydan başka hiçbir kas grubu etkilenmez ve şuur kaybolmaz (basit parsiyel, fokal motor nöbetler).

Bütün beyin etkilendiğinde ise sonuç jeneralize nöbettir. Jeneralize nöbetin bir çeşidi jeneralize tonik-klonik nöbettir (grand-mal). Grand-mal nöbet geçiren bir kimse aniden şuurunu kaybeder ve yere düşer, kasları kasılır sonrada bütün vücudu sarsılmaya başlar, ağzından köpük gelebilir, dilini ısırabilir, idrar ve kakasını kaçırabilir, dudaklarında, yüzünde, ellerinde morarma olabilir. 1-5 dakika sonra çırpınma hareketi durur, arkadan bazen uyuklama veya yorgunluk dönemi başlar, bundan sonra kalkıp daha önce yaptığı işine devam eder.

Başka bir jeneralize nöbet tipi dalma (absans, petit-mal) nöbeti olarak bilinenidir. Bu nöbet o kadar kısadır ki, hissedilmeden geçebilir. Absans nöbeti geçirenler hayal kuruyormuşcasına çevrelerine birkaç saniye anlamsız gözlerle baktıktan sonra yaptıkları işlerine devam ederler. El kol hareketi yoktur, kişi kısa bir zaman için şuurunu yitirmiştir. Tedavisiz kalırsa bir gün içinde defalarca tekrarlayabilir. Bu tip nöbetler çok kısa süreli olduğundan aile tarafından pek önemsenmeyebilir veya farkedilmeyebilir.

Nöbetlerin peşpeşe gelmeleri haline status epileptikus denir. Hayati tehlikesi olan bu durumda hastanın acilen hastaneye kaldırılması gerekir.

Her epilepsi nöbetinde şuur kaybı olmayabilir. Bazı nöbetler de sadece uykuda görülebilir. Burada anlatılanlar en sık görülen nöbet tipleridir. Epilepsinin başka tipleri de vardır.

Nöbet anında yapılması ve yapılmaması gerekenlere ilişkin bazı basit kurallar

Büyük bayılma şeklinde nöbet geçirmekte olan çocuğunuza yapılacak şey onu olabilecek zararlardan korumak ile sınırlıdır.
Sakin olun, çocuğun yanından ayrılmayın, yardım gerekiyorsa bir başkasını bu işle görevlendirin.
Çocuğu yere yatırın, etrafındaki sivri maddeleri ortadan kaldırın.
Çocuğu yan döndürüp tükrüğünün dışarı akması ve daha rahat nefes alıp vermesi için başını hafif yana arkaya eğin.
Elbiselerini gevşetin, şayet takıyorsa gözlüklerini çıkartın, hastanın dilini ısırmasını engellemek amacıyla elle veya bir cisimle çeneyi açmaya çalışmayın, ağzına hiçbir şey koymayın. Ancak ağızdaki yiyecek maddelerinin çıkartılması yararlı olur.
Üzerine su dökmeyin, zorla nefes aldırmaya çalışmayın, çocuğu sallayarak ya da yüzüne vurarak, bazı maddeler koklatarak uyandırmaya çalışmayın.
Nöbet esnasında ilaç vermeye çalışmayın, doktorunuzun önerileri dışında kendi kendinize nöbetin geçmesine yönelik hiçbir şey yapmayın.
Unutmayın ki nöbet sonrasında çocuk yorgun, ne yaptığını bilmez haldedir, bu aşamada elinizden geldiğince sakin bir şekilde teskin ederek bu durumun düzelmesini bekleyin, güven verici olun.
Nöbetler hakkında verebileceğiniz tüm bilgiler hem çocuğunuza, hem de doktorunuza yardımcı olacağından dikkatli bir gözlem daha sonra doktorunuzun sorularını cevaplamada çok işe yarayacaktır.
Akıllıca gözlemek akılsızca müdahele etmekten daha yararlı olacaktır.
Nöbet 10 dakikadan uzun sürerse ya da kısa bir süre sonra tekrarlarsa doktorunuza haber verip tavsiyelerine uyun ya da en yakın sağlık merkezine başvurun.
Unutulmamalıdır ki tehlikeli görünümüne rağmen epilepsi nöbeti öldürücü değildir.

kaynak: http://www.hastarehberi.c...ye3/epilepsi.htm#Epilepsi
içerik bulunamadı.
içerik bulunamadı.
tegretol ve depakin en yaygin kullanilan ilaçlardir
Dostoyevski'nin en basarılı eserlerini epilepsi nöbeti geçirdikten sonra yazdığını öğrendikten sonra acaba ben de nöbet sonrası yaratıcı olur muyum diye beni düşündüren;bir zamanlar yolda yalnız yürüyememe sebebim olan,ilac tedavisiyle herseyin kontrolum altında olduğunu hissettiğim hastalığım... Bu hastalığın pençesinde düşen insanlar için cevre faktörü cok önemlidir... Soğanla değil sevgiyle ve itinayla yaklaşılması gerekir nöbet geçiren hastaya..
(bkz: sara)
Epilepsinin bir diğer türü rolandik epilepsidir. iyi huylu yaşla sınırlıdır. çocukluk dönemi veya bluğ çağında genelde geceleri görülür. * * *
ameliyatla tedavi edilebileceği şeklinde görüşlerin olduğu bir hastalıktır. ömür boyu tedavi alması gerekir. ameliyat konunda eklenmesi gereken sadece temporal bölge kaynaklılarda cerrahi uygulanabilir bunun dışında başka bir hastalığa ikincil gelişen epilepsilerde duruma göre cerrahi düşünülebilir mesela beyin tümörüne ikincil gelişir hasta epilepsi şikayeti ile gelir. kesin tedavisi cerrahidir diye bir yanılgıyı düzeltmek istedim.
içerik bulunamadı.
peygamberimizin (hz.muhammed) de sahip olduğu iddia edilen beyin hastalığı.
içerik bulunamadı.
therapy şarkısı olanı vardır bir de. (bkz: epilepsy)
yaklaşık olarak on dakika evvel nöbetini geçirdiğim hastalığım. ömür boyu benimle birlikte olması şimdiden kesin olan tek şey.
18 yaşına kadar iyileştirildiği takdirde nüksetmeyen ancak erginlikten erişkinliğe geçişe kadar çözüm bulunamazsa ölünceye dek kişiyi yalnız bırakmayacak hastalık. *
(bkz: öpülepsi)
olasılıksız kitabını okuduktan sonra hakkında birçok şey öğrendiğim ve öğrendiklerim karşısında oldukça şaşırdığım, düşmanımın başına gelmesin dediğim hastalık.
Tedavisi şu an itibariyle olmayan, çok farklı nedenleri olan ve bir hastada işe yarayan ilacın diğer hastada hiç bir işe yaramadığı bir hastalık. ayrıca bu hastalığı "tedavi" için kullanılan ilaçların hiperaktivite, kilo alma, düşünme hızında ve kavramada yavaşlama, uyuşukluk, şeker hastalığı gibi yan etkileri vardır.

Daha detaylı ve son gelişmeler için:

http://www.newsweek.com/id/193484/page/1
krizlerle kutsal yerlerle iletişimden ziyade (12.entry) GATA ile iletişime girilen hastalık *. olasılıksızdan sonra bakış açısı değişse de "hastalığın böyle gizemlerle alakası yoktur, onu gizemli yapan tedavisinin olmayışıdır" fikrimi, uykumun en agır vaktinde sessiz bir nöbeti duyarak değil hissedip uyanarak doğaüstü* yanlarını yaşadığım hastalık.
bir cok insanda görülen bir beyin sinir hastaligidir. her ne kadar genetik olsa da her saglikli insanda görülebilinecek bir rahatsizliktir. bulasici bakteriyel bir hastalik degildir.
stres, sigara, fazla bilgisayar kullanma, dijital oyunlar, disco ziyaretleri, alkol gibi zararli sebeplerin abartili bir sekilde uygulanmasi sonucu ortaya cikar.
asil sebepler ise bilgisayar oyunlari ve strestir. alkol, sigara bu sebepleri hizlandiran etkenlerdir.
en cok isik reflekslerinden kaynaklandigi söylenir.

hastalik nöbeti gnellikle sabah ilacini almamasindan kaynaklanir. kisinin aniden yere düsmesi ile baslar. bütün kaslarin kramp tutmasi ile kisiye aci verir. bu krizi geciren kisi bu hastalik yüzünden degil, kriz aninda aniden yere düsmesi ve kriz esnasinda kramplarindan kurtulmak icin kendini oradan oraya atmasi sonucu zarar görür.
bu yüzden o esnada o ortamdan kacilmamalidir. hasta olan kisinin krizine yapilabilecek hic bir sey yoktur. Sadece o ortamda basinin zarar görmemesi icin yumusak bir nesne konulmali (ceketiniz, eger varsa; battaniye yastik) ve sivri olan yerler (bir kaldirim tasi olabilir) yalitilmalidir, masa veya diger mobilyalar aninda kenara cekilmeli. eger kriz 3-4 dakikayi gectiginde hemen ambulansa haber verilmelidir.
kriz sonrasi kisi, oturtulmali ve psikolojik destek ile beraber dinlendirilmeli. etrafina toplanan insanlarin bakislarindan uzak tutulmali. eger varsa ilaci verilmeli.
(bkz: temporal lob epilepsisi)
Epileptik insanın diğer insanlardan hiç bir farkı yoktur, kendi ailesinin ve diğerlerinin ona normal insan muamelesi yapmalarını öğrenmeleri gerekir. nöbetini ona anlatırken, "çok kötü görünüyordun, ödüm koptu" gibi saçmalıkların söylenmemesi önemlidir. nöbet geçirenlerin en çok dikkat etmesi gereken şey ilaçlarını düzenli alması, "3 aydır nöbetim olmadı, iyileştim herhalde" ya da "bir deneyeyim bakalım, ilaç kullanmadan nasıl olacak" dememesi, nöbet geçireni gören kişilerin de ağzına kaşık gibi sert cisimleri sokmaması, sadece bir yerlere çarpmamasını sağlamasıdır. nöbet, süresi bitince kendiliğinden duracaktır.
içerik bulunamadı.
çocuklarda en sık görülen tipi petitmaldır. (absans)
çok uzak kelimelerden biriydi bu da. tabi sara olarak bilirdik genelde ama epilepsi nedir ne değildir bilirdik tabi. şimdi yakınıma geldi bu namussuz ailemin içine... garip duygular hissetmeye başladım bu kelimeye hastalığa. ve inanıyorum ki hayat kadar zorda olamaz hayatın bi cilvesi olarak devam eder ancak...
güncel Önemli Başlıklar