bugün

kendisine attığım maile çok nazikçe cevap veren, "yorum farkı" programındaki görüşlerinin çoğuna katıldığım sosyolog ve profesör..
başarıları saymakla bitmez..
kızlarıma mektuplar ve 21.yüzyılda türkiye tavsiye edilir..
27 mayis askeri darbesi hakkindaki gorusleri yuzunden kendisini demokrasiyi bilmemekle suclayanlarin 1960 anayasasini okumasi gereken bilimadami.
mehmet barlas'ın yorum farkı adlı programda bakıslarıyla ayar verdigi birikimli sahsiyet.
fikir üreten değil sadece üretilen fikirleri savunabilen, at gözlüklü akademisyen kişilik.
finalden önce yahya kemalin vuslat adlı şiirini okuyan bir prof.
dün akşamki programında orhan pamuk'un nobel konuşmasındaki anlatım bozukluklarını bir bir irdeleyen nobelsiz yazar.
istanbul teknik üniversitesi'nde 2006-2007 eğitim öğretim açılış yılında konuşmacı olarak çağırılan kişi. kendisini sosyolog olarak tanıyordum ama sorunlu da olsa tarihçi bir kişiliğe de sahip olduğunu öğrendim. şöyle ki; osmanlı devleti ile ilgili tek cümle kurmuştur onda da osmanlı'nın en önemli padişahlarından 21 yaşında istanbul'u fetheden, bir elin parmağından daha fazla dil bilen, şiir, resim konusunda eğitimli ve yabancı sanatçı ve edebiyatçılara değer veren çağının yüzlerce yıl ilerisinde fatih sultan mehmet ile ilgili olarak kendisinin rahipleri bir kiliseye toplayıp yaktığı tarihi gerçeğini ifade etmiştir. bunu tarihimizle yüzleşmek adlı kitabında da yazdığını belirtmiştir.

evet evet yanlış duymadınız, bir bilim adamı, uzman olmadığı konuda, bir okulun açılışında tek bir kötü olayı baz alarak geçmişiyle ilgili yalnızca bu katliamı anlatıyorsa ben o kişiyi sevemem. fatih sultan mehmet belki böyle bir şeyi yapmıştır belki yapmamıştır bilemiyorum ama siz 700 yıl yaşamış ve sizin atanız olan osmanlı devleti ile ilgili bir üniversitenin açılışında sadece bu örneği verirseniz taraflı bir insan olduğunuzu düşünürüm. yarın gazi üniversitesine mehmet barlas konuk olsa ve cumhuriyetle ilgili olarak cumhuriyetin ilk döneminde şapka devriminde bir çok masum insanın asıldığını söylese-ki tarihi gerçektir- iyi gözle bakarsanız buna da iyi gözle bakabilirsiniz. osmanlı düşmanlığı sol aydının kaçınılmaz sonu, bunu yalanlayacak bir olaya henüz şahit olamadım. kendisinin sol darbeleri demokrasi yanlısı olarak yorumladığını duymuştum, ekşi'de konuyla ilgili engin ardıç'ın yazdığı bir yazının linki mevcut, isteyen arayıp bulabilir ama kimse bana bu adamın osmanlı düşmanı olmadığını söylemesin, zira ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. adamın işi de aynı lafı da. şükür ki tarihçi değil, bu kafada yeterince tarihçi var çünkü.

o gözlüklerin arkasından fatih sultan mehmet nasıl görünüyor bilmiyorum ama benim 3 numara gözlüğümün arkasında kimsenin erişemeyeceği ve dil uzatamayacağı bir paye ile pırıl pırıl parlıyor. eğer belge ve bilgiye dayalı bir tarihi gerçek arıyorsa samiha ayverdi'nin manevi ve edebi dünyası içinde fatih isimli kitabını okuyabilir. tarihiyle yüzleşmeyi göze alıyorsa tabii ki.

çok iyi bir sosyolog olabilir, kaldı ki yazdığı kitap sayısına bakarak sosyolojiye uzak olduğum ve hiçbir kitabını okumadığım için yorum yapmak haddime düşmez ama taraflılığı konusunda gözümde kötü bir intiba uyandırmış ve hayalkırıklığı yaşatmıştır. osmanlı'nın sanayi devrimi yaşamamış olması fatih sultan mehmet ile ilgili bu denli önyargılı olmasını gerektirmez sanırım. cumhuriyet gazetesindeki yazılarına da göz gezdiririm, ntv'deki yorum farkı programına da, benim gördüğüm kitleye göre konuşuyor, cumhuriyette katı laikçi, tv'de ılımlı demokrat, üniversite'de bilimsel cumhuriyetçi, üçünü birleştirince emre kongar çıkıyor ortaya, fularını sevdiğim.
tarihimizle yüzleşmek adlı kitabın sahibidir bilgilidir bilirkişidir güvenilesi yarumları fikirleri vardır.
prof. diyince insanın aklında canlanabilecek resmin direk canlısı. bi insan bu kadar mı prof. durur.
ekonomi mezunu olmsına rağmen sosyoloji profosörlüğü yapmaktadır
kendisini bu kadar eleştiren adamın hangi konferansına katılıp, cumhuriyet gazetesinde yazdığı hangi köşe yazısını okuyup, hangi makalesine kafa yorup da hakkında ileri geri konuştuğunu deli gibi merak ettiğim yazar, sosyolog, bilim adamı.
mehmet barlas'ın sandelyesinde oturacak kıvamdakilerin eleştirilerinden bahsetmiyorum tabi. onlar apayrı bir çeşitler. ama hiç olmazsa onların bile bir ideolojileri var: iktidarın götünü yalamak gibi..
ama böylesine aydın ve çağdaş bir insan hakkında böylesine sığ görüşler olması güldürüyor beni. götümle gülüyorum hatta. sakalı olan her insana bilim adamı demek mesela. ulan sen ne biliyorsun bu herif hakkında acaba!? senin aptal makinandaki sakallı emre kongar'dan mı ibaret sanıyorsun sen bu herifi!? değil anam değil! senin sözlükteki yazarlığın gibi değil bu adamın yazarlığı..
keşke derslerine girebilme tanışma imkanım olsa dediğim,bilgi küpü insan.barlasın liberal ve popülist söylemlerini ne güzel de çürütüyor öyle.
empati yeteneğinin gelişmediğini düşündüğüm, kendi doğrularını savunmak için bilginin hamallığını yapan ama bilgiden yararlanamayan prof.
klasik profosör imaji sahibi asabi beyefendi.
prof.dr. ile başlayan isim,
şişe dibi tipi gözlük,
özenle bakılan şekilli,beyaz top sakal,
hafif seyrek saç...
bu niteliklere sahip kim olursa olsun en basit cümlesinde bile bir derinlik aranır ki bu mehmet barlas ile yaptığı programda öne geçmesinin nedenidir.
mehmet barlas'si iki dakikada bir got eden sosyolog.
çok bilen adam..yolda normal kıyafetle görsem bozuk para vereceğim bir dış görünüşe sahip gibi duran ama mehmet barlas la programında bilginin sınırlarını zorlaya adam.
sosyoloji okumamış halini düşünmek bile istemediğim klişe külliyatı.
o kadar bilimsel calismasi ve kitabi varken; gozlugunun caminin, ceketinin, fularinin tartisilmasi turkiyeye ozgu bir durumdur ve degerli hocamiz tarafindan incelenmesinde fayda olabilir. adam manken veya fotomodel degil ki sen adami giydikleriyle degerlendiriyorsun? kac yazisini, kac kitabini okudun? televole gencligi denilen bu olsa gerek.
kızlarıma mektuplar kitabında çok güzel öğütler vardır.hayatı nasıl yaşamamız gerektiği konusunda sıcacık öğütler..
iş arkadaşı için; (bkz: mehmet barlas)
otoyolların artması, akabinde ticaret hacminin artması, ithalatın artması ve bunun ülkeyi borç batağına sokması teziyle zihinleri altüst edebilmiş güruh. buna göre otoyolların yapılması son derece kötüdür. asfalt olmayan taşlık yollar, patikalar neyinize yetmiyo diyebilen çağdaş sosyal bilim adamı. *
papağanlaşan kemalist mi kemalistleşen papağan mı karar verilemedi. bilim adamları araştırıyor bu konuyu.
mehmet barlas'la sundugu yorum farki programinda saygisiz davranislariyla beni sinir eden adam. Mehmet barlas onun sozunu hic kesmeyip saygili bir sekilde dinlerken, emre kongar surekli soz kesip, karsisindaki konusurken alayci alayci gulucukler atiyor. yalniz surekli sabreden mehmet barlas bugun cok fena patladi. allah sonunu hayir etsin...
akademik kişiliğini ve dolayısıyla eserlerini çok iyi tanıdığımı söyleyemem ama zekasına ve bilgisine güvendiğim pek çok arkadaşım harbiden de türkiye'nin en zeki ve donanımlı aydınlarından biri olduğunu söylüyorlar. neden bimiyorum böyle denince benim aklıma hep enis batur , cem akaş ve merhum büyük usta bilge karasu gelir ya konuyu biraz dağattım galiba. okumak ve öyle değerlendirmek gerek tabii. ama tv.de barlas'la yaptığı programı beğendiğimi söyleyemeyeceğim ne yazık ki. harbiden çok sağlam bir donanımı ve değeri olsa bile barlas'ın karşısına çıkması bile bende bir önyargı oluşturuyor istemesem de, ayrıca üslupları da hiç hoş değil. (konuyu yine biraz dağattım ya neyse)
türkiyede on tane daha olsa edebiyatın ve siyasetin tavan yapacağı profosör, düşün adamı.