bugün

zorluk karşılaştırması bakımından edebiyat diyorum.

siz edebiyatçılar nasıl oluyor da intihar girişiminde bulunmuyorsunuz?
biri insanın kişisel gelişimine diğer ise insanlığın gelişimine katkı sağlar. Edebiyatın daha çok gelişmesini başka bir dünyada tercih edeceğim kıyaslamadır.
ikiside tanımlamak, biçimlendirmek icin kullanilir.
edebiyat duyguyu, hisleri tanimlarken; matematik doğayi tanimlar.

ikiside birbirlerinden esinlenerek dogru orantili olarak gelisir. edebiyat gelistikce matematik ve bilim, matematik gelistikce de edebiyat gelisir. bunu tarihteki örnekler ile görebiliriz. (bkz: rönesans)

daha da gecmise gidecek olursak; antik caglarda da bircok bilim insani edebiyatla yakindan ilgilenmistir.

"birisi digerinden zordur" veya "basittir" demek yanlistir.

biz insanlarin gelismesi icin ikisine de ihtiyac duyulur. birisi dogustan gelen duygu acligimizi, digeri de merak acligimizi gidermek icin cok önemlidir.
edebiyat diyorum. edebiyat yaşama sebeplerimden biri.
zihnimizde ikisine de yeterince yer vardır.
matematik evrenin kodudur. bu noktada daha ağır basar. lakin edebiyatta bir insanı hayata döndürebilecek derinliğe sahiptir. bu arada tabiki okul matematiğinden yada edebiyatından bahsetmiyorum. onlar çok sığ kalıyor.
edebiyat demek literatürdür. Matematik demek riyaziyattır. Biraz daha temel düzeyde düşündüğümüz ve bu iki ismin etimolojisine baktığımız zaman aslında ikisinin de birbirlerine bir yerlerde eklemlendiğini ve birbirlerini tamamladıklarını görürüz. iki alanın birbirine ihtiyacı olduğu gibi insanın da her ikisine ihtiyacı vardır.
“edebiyat yapmak” özünde edebiyatı açıklamadığı gibi “denklem çözmek” de özünde matematiği açıklamaz.