bugün

genellikle efsanelere dayalı olarak kültürlerini yetiştirmiş uygarlıkların kültürüdür. çinde ejderha yılı gibi.
O kadar amerikan dizisi, ingiliz filmleri izliyor, rus edebiyatı yok efendim alman edebiyatı ürünleri okuyor olmama rağmen gerçekten genlerimde taşıdığımı düşündüğüm kültür bu.

Bir film izliyordum. Kırgızistan'da bir dağ, dağa arkadaşlık eden bir göl ve o gölün kenarında da Kırgız Türklerinin yaşadığı Çadırlar vardı. Yemin ediyorum o sahnede de, Kırgız Türklerinin bozkırlarda at koşturduğu sahnelerde de içim kıpır kıpır oldu. "ben napıyom burda hamuğa koyiyim." Dedim. keşke oralarda doğsaydım dedim. Hiçbir ırka düşmanlık beslemiyorum ama arap kültürüyle harmanlanmış bir kültüre sahip olan Türkiye türkü olmak yerine dağlarda yaşayıp kültürünü muhafaza etmiş, orhuN yazıtlarını okuduğunda %90'ını anlayacak kadar türkçeye sahip çıkmış Türklerin arasında büyümek isterdim.

Irkçılık yapmıyorum ve hiçbir ırkı diğerinden üstün tutmuyorum. Ama gerçekten o Türk kanının damarımda aktığını hissediyor ve bu hissi seviyorum.
Eski patronum vanlıydı. Birgün bana fırça attı. Sebep kahvaltı esnasında kendime gruptan ayrı menemen söylemişim. Dedim ne alaka.

Bizle beraber ortaya gelen menemene kaşıkla dalmadın, birlik beraberlik bozuldu dedi.

Dedim korona var. Bizde yok dedi.

Şaka yaptığını zannettim fakat yapmıyordu.

Doğulular çok geri kalmış insanlar. Nasıl olmuş ya Zengin olmuşlar anlamıyorum bu kafayla.
japonya, güney kore gibi ülkeler haricinde, genelde doğu kültüründe hep
gericilik, yasakçılık, tutuculuk, ayrımcılık, korkuculuk, totaliter, militarist rejimler vardır, yeniliklere ve özgürlüklere karşıtlık vardır, sürekli sorgusuz, sualsiz itaat beklenir. eğitim sistemi sorgulayıcı, araştırmacılığı değil, itaatkarlık ve ezberciliği öğretir, eleştiri kabul edilmez, eleştiren sorgulayan insanları beyni yıkanmış halk sevmez, bilim boş iştir, din daha önemlidir, antidemokrasi, hak ve özgürlükleri, hukukun üstünlüğü ayaklar altına alma, göstermelik demokrasi, dikta rejimi vardır ve halkın beyni bunu seçsin diye hep yıkanır. Medya ve basın özgür olamaz zaten, çünkü baskın birisi eleştiri istemez, baskın biri diğer herkesi istediği gibi kafasına göre yönetebilir. bu yüzden zaten doğu toplumları binlerce yıl mutlak monarşi ile yönetilmiştir denebilir. kendi gibi düşünmeyeni istemezler, güçleri varsa ezerler, ya monarşi, ya köktendincilik, ya otokrasi, ya faşizm, ya da sosyalizm vardır. sadece hükümdar ve yandaşları zengin, şatafatlı olur, geriye kalan herkes (halk) fakir, aç, pis, cahil, eğitimsiz halde bırakılır.
bitmiştir.
1. insanlara Hiyerarşi nedeniyle (mesela sırf doktor veya mühendis olduğu için) saygı gösterilir

2. açık tartışma ve çatışmadan kaçınılır dedikodu vardır

3. Başarı toplumundur

4. liderler şeffaf değildir rüşvet yerler

5. ilişkiler kanununlardan daha önemlidir

6. geçmiş tarihli başarılar bile önemlidir (emekliliği gelmiş insanlar üniversite sınavındaki başarısıyla övünür)

7. sonuçtan çok çaba ve niyet önemlidir

8. Dakik değillerdir
doğu kültürü hapı kullanıyorum...
(bkz: bon pour l orient)
ikiye ayrılır: orta doğu kültürü(güneybatı asya) ve uzak doğu(doğu asya) kültürü.
orta doğunun(güneybatı asya) aq uzak doğu(doğu asya) candır.
kültür kavramından daha eski kültür.

bir de bunun çıkması var;

(bkz: batı kültürü)
bir arkadaş japonya, kore hariç demiş ama yanlışı var.
yakından bakarsa çok da hariç olmadığını kendisi de görecektir.
kore, ruhunu sözde vatikana aslen ise evangelistlere seksenli yılların sonlarında sattıktan sonra amerikanlaşmaya başlamıştır ve de olamamıştır, özendikleri evangelistlerle kendi ruhları arasında kaldıkları için intiharın en yüksek olduğu bi kaç ülkeden biridir.
japonya alman olmaya 5 basamak kala doğu kültüründe sıkışıp kalmış, tarihsel ve de jeolojik olarak kendiyle kala kala da birazcık sapıklaşmış bir ülkedir.
Bildiğim kadarıyla. Bizde de araplarda da çinlilerde de japonlarda da az çok bulunur. Düşünülenin çeşitli nedenlerden açıkça söylenememesi gibi bireysellikten uzak olması gibi özellikleri vardır..
Çoğu bilimsel icadın çıkış noktasıyken bilim ve teknoloji alanında batının, güneydoğusunun bir bölümü dışında, günümüzde daha önde olduğu kültür. Hele ortadoğunun ileriye yönelmekte ısrarsız tavır taşıyan bölümü çağa ayak uydurmakta zorlandı.