bugün

Dini inançların ortaya çıkışı, gelişmesi, değişmesi ve bu inançların bir sonucu olan tutum ve davranışları çözümleyen psikoloji dalıdır.
dinsel olanla insan arasındaki ilişkinin, diğer tutum, norm ve belirleyicilerden bağımsız kılınarak, daha ziyade kendi kabuğu içinde, inanç ve ruhsal derinlik bağıntısı özelinde değerlendirilerek genel bir yargıya ulaşılması halidir.
insanların din ve maneviyatla olan ilişkisini psikolojinin yöntem ve teknikleriyle ele alan bir disiplindir. insan neden inanır, neden inkar eder, ibadeti yerine getirmenin etkileri nelerdir gibi sorulara yanıt arar.

görsel

Bu kitabı sanırım iki yıl önce okumuştum. Freud, erikson, adler, jung gibi psikologların din hakkındaki görüşlerine yer vermekle birlikte; el-kindi, er-razi, ibni heysem, gazzali gibi Müslüman filozofların-psikologların görüşleri ışığında islami psikolojiyi inceliyor. Din,dindarlık ve maneviyat incelemelerinin yanında dine dönüş ve din değiştirme, batıl inançlar ve parapsikolojiye de değiniyor.

Din psikolojisine giriş tadında hoş bir kitap. islami psikoloji hususunda hayli meraklı olduğum için içerisinde ileri düzey okumalar adına referans gösterdiği kitapları da edinmeyi düşünüyorum, önerisi olanları mesaj kutuma beklerim.
(bkz: pastoral psikoloji)
Araştırmalara göre erkeklerin dini inancı yavaş yavaş yavaş gelişiyor yada yavaş yavaş azalıyor ve vardığı kanıdan öyle kolay kolay vazgeçmiyor.

Oysa kadınlar hızlıca dindar olup hızlıca tam tersi duruma geliyor. Bunda etkili olan ise çevresi ve üstün gördüğü, sevdiği yakınları oluyor. Ortada aşamalı bir karardan ziyade başka birşey olduğu ortaya çıkıyor.
islam'a göre iman, küfür ve nifak paikolojisi olmak üzere 3'e ayrılır.
güncel Önemli Başlıklar