bugün

Son 94 yıldır Türkiye'nin rejimi olan ve bu ülkeye en çok yakışan yönetim şekli. Bir gün birisi yıkmaya çalışırsa halk bunların karşısına bizzat dikilmelidir.
Tabi canım halk ve toprak padişahın şahsi malıyken cumhuriyetin ilk zamanları daha bir diktatörlük vardı.
fazilettir.
bitmemiştir. bitebilme ihtimali vardır eğer böyle giderse. bu da bizim elimizdedir. savaşırız, uğruna ölürüz ama yine de atanın bize emanetini gömmeyiz.
Arapça kökenli olmasına rağmen ilber hoca'nın söylediğine göre Türkler tarafından türetilmiş.

Bu gibi Büroktarik kelimeler yönetici zümre olan Türklerin meydana getirdiği kelimelerdir. meselâ, vatan kelimesini bugünkü anlamıyla ilk olarak Türkler kullanmış. Vatan kelimesi bir arap'a gençliği , etrafı ve hayatı gibi şeyleri ifade edermiş. ülke anlamında vatan kelimesi de bizim icadımızmış.
görsel
Günümüzde muhafazakar milliyetçi kesimin cumhuriyeti koruması. Cumhuriyet propagandası yapanların marksist leninist ideolojisini destekleyip devrim yapcaz demesi. Deniz gezmişi,berkin elvanı,ethem sarısülügü ve en önemlisi komunist marksistlerin yönettiği ychp yi destekleyip oy vermesi çok komiktir. Devrim yapcaz ne devrimi kardeş cumhuriyeti yıkıp sosyalizm getircez Atatürk ? Cumhuriyet? Sadece kukla chp seçmenini kullanarak sürekli laiklik yok cumhuriyet propagandası yapanlar asıl cumhuriyeti yıkmak isteyenlerdir. Tek hedefleri kızıl bayrak altında yürümek.
halkın yönetmesi.
görsel
sucuk markası.
Fazilettir.

En büyük değer olup Türkiye'nin alâmet-i fârikasıdır.

Doğu ülkelerinin bize gıpta ile bakmalarının sebebidir.
Cumhuriyet,Cumhuriyet
En güzel şey Hürriyet
Nice zahmet,nice emek
Verdi sana bu millet.

Cumhuriyet sistemini beğenmeyen varsa,aklından şüphe ederim.
en güzel hürriyet. atatürk' ün askerleri olarak, dünya durdukça vazifeden kaçmayacağız. bize cumhuriyet emanettir biz ise emaneti sahiplenmeyiz, emanete sahip çıkarız. zira sahiplenenler cumhuriyeti istedikleri gibi değiştirmek isteyen nasipsiz bedbahtlardır. selam sana al sancak, selam sana hürriyet.
kemal paşam sen rahat uyu. gençlik elbet bugün kaybedilmiş cumhuriyeti yine devralacaktır. çünkü senin sesindeki iman yüreğimizde hala.
Türkler olarak en büyük eserimiz.

Bir yıla daha girdi. Sen çok yaşa emi.
15-16.yüzyıllarda pek bir anlam ifade etmeyen yönetim biçimi.
osmanlı'dan süregelen bilhassa istanbul rumlarındaki kabadayılığın ve anadolu'daki eşkiya saltanatının sonunu getirmesi pek konuşulmayan yönlerinden. yüzyıllarca tebaa olarak bakılmış köylü çocuklarının, yetimlerin ellerinden tutmuş, kendilerine memleketlerine faydalı bireyler olmalarını da sağlamıştır.

cumhuriyet erdemdir.
insana şahsiyet veren yönetim şekli. bazı şahsiyetsizler o yüzden hala bunu kavrayamadı.
monarşinin olduğu bir dünyada cumhuriyet rejiminin doğması kaçınılmaz bir sondu.
Cumhuriyet Mahallesi Aydın ilinde yer almakta olup, Sümer semtinde bulunan Cumhuriyet Mahallesi Nazilli ilçesine bağlıdır.Cumhuriyet Mahallesi haritası konumu ise 37° 54' 42.1092'' Kuzey ve 28° 19' 51.0708'' Doğu gps koordinatlarıdır. Cumhuriyet Mahallesi bağlı olduğu Nazilli ilçe merkezine 1 kilometre mesafe uzaklıktadır. Cumhuriyet Mahallesi Aydın şehir merkezine mesafesi ise yaklaşık 43 kilometredir.
atam'ın bize bıraktığı güzel yönetim biçimi.

iyi ki vardır.
Eksik gedik bir cumhuriyetimiz vardı. Onu da elimizden almaya kalkıyorlar. Fakat Atatürk'ün yaptığı bir hata değildir kendisi. Eksiği ile gediği ile bize armağanı ve emanetidir. Emanetine sahip çıkamadıysak. Suç sen de mi Paşam?
insanoğlu için en şerefli yönetim biçimidir. Lakin yozlaşırsa monarşi ya da teokrasiden beter oluyor.
Tarihçi olduktan sonra cumhuriyet fikrini ve kurumunu tarihsel süreç içerisinde ,uygulayan uluslar ve uygulanma şekilleri açısından farklılıklar bile olsa, kafamda değerlendirdim durdum.

Maalesef gördüm ki, cumhuriyet hiçbir yerde uzun süre yaşamamış. Sürekli bir yozlaşma içinde olmuş. Yunan ve roma demokrasileri malumunuz. Italyan cumhuriyetleri bir nebze orta çağ kaosunda ayakta kalmış. Son 250 yılda Belki de tek istikrarlı örnek abd. Bakalım onlar ne zaman su koy verecek.
Halkın kendi yöneticisini kendisi seçtiği yönetim biçimi. Yani bu yönetim biçiminin doğru olabilmesi için öncelikle halkın doğru ve mantıklı seçim yapabilmesi gerekir. Demokrasi cumhuriyet yönetiminin olmazsa olmazıdır.

Falih rıfkı atay çankaya kitabında cumhuriyeti kuran ve devrimleri gerçekleştiren chp'nin amacını halkı demokrasiye, akılcılığa ve yeni modern yaşam tarzına hazırlamaya çalıştığı için tek parti olarak kaldığını belirtir.

Bence de bu görüş doğrudur. Nihayetinde Atatürk'ün toplumsal hayatı düzenleyen devrimleri 1400 yıl öncesinde yaşayan erkek egemen bir toplumu değil o günde yaşayan bir toplumu hedef almaktadır. Medeni kanunlardan önce kadınlara mirastan yarısı pay veriliyor 1 erkek birden fazla kadınla evlenebiliyordu. Bu tarihi bir gerçektir bu yüzden kadınlarımızın medeni kanunun kendisine verdiklerini desteklemesi gerekir. Kendisine eksik hak veren veyahut erkeklerin bakış açısıyla oluşmuş kuralları değil.

Şunu da ekleyeyim yozlaşma kötü bir şey değildir... Yozlaşmayan bir yönetim biçimi düşünülebilir mi? Sonuçta başa gelen kişi halkı memnun etmek mecburiyetinde. Halk kendisine iş bulması ve daha iyi bir yaşam sunması için siyasi partilere oy veriyor.
Türkiye'de bir sorun varsa, sorun Cumhuriyette değil. Uygulamasındadır. (demokrasidedir) Cumhuriyet başka ülkede de var. Orada niye sorun olmuyor da Türkiye'de sorun oluyor. Uygulamada (demokraside) sorular var o yüzden. Kendi cumhuriyet tarzımızı tam oturtamadık. Şimdi bunun bir çok sebebi var. Ama bizim öncelikle ihtiyacımız olan ezberlerden sıyrılmak. Misal rejimi dejenere eden Partiler, siyasal sistem için zorunlu değil. Partisiz demokrasi anlayışları var. Oturup geçmiş yüzyılların kavgalarını (komünizim, şeriat...vs) yapacağımıza bu yüzyılın davasını kavramalı ve yazmalıyız. Bunun için de iyi eğitimli nesillere ihtiyacımız var. Işığımız ve yol göstericimiz elbet de atatürk'ün tam bağımsızlık ilkesi. Bağımsızlıktan koptuktan sonra geldi ne geldiyse başımıza zaten. Bunları unutmayalım. Partisiz bir düzen kurulup, partilerin, kişilerin, ideolojilerin, tarikatların, şunun bunun değil ülkenin sorunlarının gündeme gelmesi gerekiyor. Nutuk'u okuduğunuzu var sayıyorum. Orada Atatürk'ün "milli siyaset" diye bir kavramı var. işte tam yapmamız gereken o. Şu yukarda saydıklarımı bir kenara itip, ülkenin gerçek sorunlarına eğilmek. Türkiye'ye ve insanların sorunlarına gerçekten dokunmak.