bugün

cumhuriyet

Halkın kendi yöneticisini kendisi seçtiği yönetim biçimi. Yani bu yönetim biçiminin doğru olabilmesi için öncelikle halkın doğru ve mantıklı seçim yapabilmesi gerekir. Demokrasi cumhuriyet yönetiminin olmazsa olmazıdır.

Falih rıfkı atay çankaya kitabında cumhuriyeti kuran ve devrimleri gerçekleştiren chp'nin amacını halkı demokrasiye, akılcılığa ve yeni modern yaşam tarzına hazırlamaya çalıştığı için tek parti olarak kaldığını belirtir.

Bence de bu görüş doğrudur. Nihayetinde Atatürk'ün toplumsal hayatı düzenleyen devrimleri 1400 yıl öncesinde yaşayan erkek egemen bir toplumu değil o günde yaşayan bir toplumu hedef almaktadır. Medeni kanunlardan önce kadınlara mirastan yarısı pay veriliyor 1 erkek birden fazla kadınla evlenebiliyordu. Bu tarihi bir gerçektir bu yüzden kadınlarımızın medeni kanunun kendisine verdiklerini desteklemesi gerekir. Kendisine eksik hak veren veyahut erkeklerin bakış açısıyla oluşmuş kuralları değil.

Şunu da ekleyeyim yozlaşma kötü bir şey değildir... Yozlaşmayan bir yönetim biçimi düşünülebilir mi? Sonuçta başa gelen kişi halkı memnun etmek mecburiyetinde. Halk kendisine iş bulması ve daha iyi bir yaşam sunması için siyasi partilere oy veriyor.