bugün

Turklerin de genel olarak benzerlik gosterdigi kafatasi kategorisidir.

Bu bilgi tabi ki antropolojik arastırmalar, arkeoloji ve kafatascılık dısında bir ise yaramaz, zira insanların kafa şekli degil icindekiler onemlidir.
Uyarı: Bu girdi, herhangi bir siyasal mesaj içermemekte, sadece bilimsel literatüre atıfta bulunmaktadır.

kısaca "yuvarlak kafatası" olarak nitelendirilebilecek kafatası tipinin bilimsel adı. kafatası önce bir kulağın üst kısmından diğer kulağın üst kısmına kadar, daha sonra burun deliklerinden enseye kadar ölçülür. sonuçlardan birincinin ikinciye bölünmesiyle ulaşılan rakam yüzle çarpılır. elde edilen sonuç 81'den büyükse o kafatası brakisefal kafatasıdır. dolayısıyla brakisefal ırka mensuptur.

türkler de genel olarak bu tip kafatasına sahiptir.

(bkz: dolikosefal)
(bkz: mezosefal)
türkler dışında bazı avrupa ülkelerindede yoğun olarak görülebilen kafatası yapısıdır. bir papatya yı yapısı itibari ile diğer çiçeklerden papatya diyerek ayırmak ne diğer çiçeklere hakarettir nede papatyanın büyüklüğünün gösterisidir. sadece tanımdır. bu örnek heyecanlanan kişilere sunulur, akabinde bakılır düşünülür algılanır.
görsel
avrupalıların kafataslarına verilen isim değildir. çünkü avrupalı kavimlerin çoğunun kafatası brekisefal değil, dolikosefal yani uzun kafalıdır. kuzey cermen halklarında bu daha da belirginleşir. hem beyaz ırktan olup hem de brekisefal kafatasına sahip olma özelliği yanlızca türk ırkı'na mahsustur.
malt'ın neanderthal parçasında adı geçen kafatası tipi.
ben demiştim ona, gitme inci sözlüğe, bakma oralara, kandırırlar, sonrasında buralar mutlu etmez seni, anlaşılan dinlenmemişiz.
şu an itibariyle kafa izni almış, 4. nesil yazar.
1939 yılında basılan ve lise öğrencilerine okutulan biyoloji kitabında detaylarıyla anlatılmış kafatası tipidir. o dönemdeki ırkçılığa örnektir.

görsel

görsel

görsel

ne mutlu brakisefalim diyene.
mustafa kemal'in yazım ve yayınlanmasına öncülük ettiği "türk tarih tezi"ne göre, m.ö. 3000 ile m.ö. 1200 yılları arasında orta asya'dan yurtlarını terk edip akdeniz havzasına yayılan brakisefal'ler türklerin atalarıdır.bu tez ile birlikte avrupa'nın dediği gibi yunan medeniyeti'nden doğan bir dünya tarihi yerine, anadolu'dan yayılan bir dünya tarihi konusu üzerinde durulacak, barbar diyerek aşağılanan türkler övülerek diğer ırklar arasındaki yerini bulacaktı.o güne kadar tarih adı ile okullarda okutulan, padişahların savaş hikayeleri yerine, türk tarihi ve savaşları bu kitap ile liselerde okutulacaktı.daha sonradan ırkçılık olarak değerlendirilecek ve yeterince önem verilmeyecek kitapta geçen brakisefal tanımı, türkler'in de bu tanıma uyduğu ve savaştan çıkan, milli benliğini bulmaya çalışan bir ulusa moral vermek amacıyla yapıldığı düşüncesindeyim.
ülkemde 60 bin mezarın açılıp da kafatası ölçümlerine sebebiyet vermiş kavram. demek o zamanlar gerizekalı çoktu.
Kafatası endeksi,ölçülen en uzun kafa genişliği mesafesi/ azami uzunluğuna bölümünün 100 ile çarpılmasıyla hesaplanır . Hesaplanan gösterge 75'den küçük ise kafatası, üstten bakıldığında uzun ve düz demektir. Bu tip kafatasları dolikosefal olarak adlandırılır. 75 ile 80 arasında ise kafatası yuvarlaktır.80 ve üzeri endekse sahip kafatasları geniş ve kısadır ve brakisefal denir. ki Türklerin kafatası yapısı böyledir.
Türklerin kafatası şeklidir.

Türklerin (anadolu dahil) ℅90 ında vardır bu yukarıdan hafif basık arkadan çıkıntılıdır (türk kemiği)

Nadir olsa da bazı türklerde görülmez.
Arkası düz, üstü, geriye gittikçe genişleyen yapıda, hiperleştikçe toplum arasında "balon kafalı" olarak adlandırılan kafatası biçimidir. Günümüzde hem Mongoloid hem de Caucasoid iskelet yapılarında görülür, tek başına bir milliyet ifade etmez. Evrimsel olarak önde olduğuna inandığım kafatasıdır. Kafkasya yörelerinde, Çeçen, Çerkes ve Gürcü milletlerinde hiper brakisefali olarak da görülebilir. Türkler de Caucasian+Mongoloid bir millet olduklarından ötürü brakisefal kafatasına sahiptirler ancak geçmişte Türklerin ataları arasında mezosefal başlı Altay ırkı da bulunduğundan yalnızca brakisefallik üzerinden bir Türklük saptaması yapmaya çalışmak doğru değildir. Yalnızca kafatası üzerinden ırk saptaması yapmak, 20. yüzyıl kitaplarında kalmıştır, artık çok daha gelişmiş haplogrup yöntemleri kullanılır.
Türklerde ve bazı kafkas halklarında görülen kafatası.
orta ve doğu avrupa, anadolu, levant, ve bazı asya bölgelerinde görülen kafa tası genişliği.
Ölçümlerim sonucu 83,333 oranında çıkıp dahil olduğum kafatası genişliğidir.
Biseksüel diye okudum.
bu kelimeyi her duyduğumda aklıma kefal gelir.
komik bişe lan. brekisefal zuhahahha.
(bkz: brachiocephalic) böyle brakisefal diyince sallıyorum armut kafa demek oluyor ama brakiyosefalik diyince armutumsu kafalı demek oluyor ve daha dogru bir kullanım.