bugün

kimin kime bindirdiğinin, kimin kimle birlikte olduğunun belli olmadığı, sadece arkadaşız ayağına vuruş karış olaylarının yaşandığı, bir gecede sarhoş olanın soluğu yatakta aldığı, faili meçhul bebelerin* ortalıklarda dolaştığı, 250 gram için erkeklerin derbeder olduğu ve ortalığın cayır cayır yandığı tv dizileridir.

ayrıca: (bkz: geometrik dizi), (bkz: aritmetik dizi)
(bkz: Kavak yelleri)
ya da
(bkz: salak yelleri)
desperate housewives'tır ilk sezonla son 7.sezon karşılaştırılamaz bile. iyi ki de bitmektedir.
tek amacı para kazanmak olup , insanları işlerinden alıkoyup , kalitesiz çekim ve oyuncularıyla reytinglere girmeye çalışan vakit kayıplarıdır.
üzerine kurulu olduğu dinamikleri yerle bir edilen, bu nedenle de irtifa kaybederek kötü imgeler bırakarak sonlanan ya da sonlanacak dizileri ifade eden kavramdır. bunu, izlediğim bazı diziler üzerinden örnekleyerek anlatayım.

dinamiklerden kastım, her dizinin kişilerde uyandırdığı duygular, konu çerçevesi, hikayesi merak edilen karakterler, senaryo, şaşırtmacalar gibi dizinin küçük parçalarıdır. ben daha karakter odaklı izliyorum. o anlamda ally mc bealdizisi ally nin ilişki yaşamak konusundaki sakarlıklarını izlemeyi sevdiğim bir diziydi örneğin. ally bilinçli şekilde kaşara bağlayıp karakter tutarsızlığı gösterdikten sonra diziyi iyice saçmalar buldum. yan karakter hikaye tutarsızlıkları, zorlama sürprizler kavgalar falan diziye ara verdiren konulardı.
how i met your mother yine ted in beceriksizlikerinin, bir yerden sonra yoluna girmesini beklediğim bir hikayeydi. barney nin, çok sevdiğim bir karakter olmakla birlikte dizide tek başına boru öttürdüğü bölümlerden, anneyi daha fazla görmek isterken tatmin olamamaktan sıkıldığımı biliyorum. sonu güzel bağlanmasa başlığı hak ederdi.

çokça atıfta bulunulan, gözbebeğim dexter konusunda ise başlık tanımına uyması noktasında katılıyorum. çünkü dexter ın prensipleri, yan karakterlerin bazılarının havada kalan hikayeleri, bazılarının imkansız yerlerden sağ çıkmaları, en zayıf ve karizma yoksunu kötü karakterin en kritik olması gereken son sezonda belli belirsiz ortalıkta olması, bağlanamamış sonu ile, 45 dakikasını saatler sürer gibi dolu dolu algıladığım diziyi maalesef boka sardılar.

türk dizileri de esas oğlan ve kızı kavuşturmamak üzerine tüm dinamikleri kurarak her seferinde boka sarmaktan kaçamamaktadır. taa eski türk filmlerinden bugüne anlatılan aynı hikayeyi niye defalarca önümüze koyarlar? kızın bakireliği bozulduktan sonra sağ bırakmamanın kolay ama insanlar gözünde saçma bir son olması nedeniyle bir araya getirmemek için havadaki nemden karşısındakine tavır alan kişiliksiz karakterler yaratmaktan daha iyisi nasıl başarılamaz? her diziyi diğerinden farklı yere getiren yan karakterler, onların hikayeleri neden kızla oğlanın buluşmasını engelleyecek olaylara feda edilir? bunları bilmeden çok önemli bir kısmı boka sarmıştır ya da saracaktır. reyting alıyor diye uzatmak, son olarak belirteyim, boka sarmaya neden olacak bir dış etkidir. onun da nasıl acılara sebep olduğuna en somut örnek yaprak dökümü dür. o neydi ya?

Bir de listeye azmedip 20 Ocak bölümüyle dahil olan (bkz: kalbimdeki deniz)
Nerde o eski diziler ekmek teknesi,ikinci bahar,avrupa yakası,Ezel vb artık ekranlar gerçekten bomboş faziletin kızlarına kaldı meydan.
Cosby ailesi ne bileyim bizim ev mahallenin muhtarları bay kanber de olabilir yani .