bugün

Ulan nasıl bir dalgınlığıma geldiyse sonuna rica ederim yazdım umarım başıma bir iş gelmez.
Kimse yok mu lan hapı yuttuk galiba.
Döküman sistemi üzerinden yazılan bir iletiyse bir üstünüz imzalamaz geri çevirir.

Diğer türlüyse bilmiyorum. En fazla geri çevrilir, konu ne bilmiyorum ama geri çevrilince yeniden yazarsınız.
bir sorun çıkmaz.
vatandaş olarak konuya yaklaşırsanız; maaşını vergilerinle ödediğin-verdiğin kişilere kalkıp "arz ederim" değil de "rica ederim" demeniz o kişiyi, kişilik-makam-mevki olarak aşağılamış olmazsınız.
bu durum tamamen saygı, kibarlık olarak telakki edilir-edilmeli.
resmi evrak yazım kuralları vs bilmeniz sizin için bir yükümlülük sorumluluk olamaz. örn: bir dava dilekçesi yazmada hukuk terimlerini, muhatap olacağınız kurumu-yapıyı, konu olan durumun ceza veya yönetmelik kanun-maddelerini bilmeniz sizin vatandaşlık göreviniz değildir.
sadece yaşadığınız mağduriyeti anlatır ve gereğinin yapılmasını ister-bildirirsiniz. kimse sizi hukuk okumadığınız, ceza hukuku hakkında bilginiz olmadığı için suçlayamaz ve yargılayamaz.

tabi ki aynı kurum içinde ast-üst ilişkisi içinde olup sizden daha yetkin-üst olan bir kişi-kuruma kalkıp resmi evrakta "rica ederim" demek en basit tabirle öküzlük olur ki konumuz sanırım bu değil.

neyse, bir vatandaş olarak bir bakan veya vali ya da devlet idaresinde kim olursa olsun ona karşı "beyim, bu iş neden olmadı?" veya "beyim, bu neden oldu?" demenize karşı kimse size "bana sn. bakan diyeceksin" diye kızamaz.
hele ki kalkıp "bana hesap mı soruyorsun?" da diyemez.
evet, hesap soruyorum deyin. bu sizin vatandaşlık yurttaşlık hakkınızdır ve maaşını verdiğin bana hizmet etsin diye geçici süre göreve gelmiş-getirilmiş kişiden hesap sormak kadar normal bir durum-hak olamaz.
adınız recep tayyip erdoğan ise çok problem yaratmayacak ameliyedir.

bizim bir yazıyı yanlışlıkla rica etmiştik büyükşehir geri göndermişti haliyle.
muasır medeniyet seviyesindeki ülkelerde hiç sorun olmayacakken, ortadoğu zhiniyetine sahip ülkelerde kıyametler koparacak yazışma şeklidir...özellikle memur/müdür/şef/amir tayfasında bu tip "kompleks" ler tavan yapmıştır.

misal vatandaş bu üslupla yazsa memur, memur yazsa şef, şef yazsa amir, amir yazsa müdür geri çevirir o yazıyı sırf "rica edildiği" için. halihaızrda bu arkadaşlar kaf dağından indikleri için kendilerinden aşağı gördükleri bir makamın kendilerine "arz etmesini bekler".

yargıda da bu böyledir. savcı mahkemeden rica eder, mahkeme sen benden rica edemezsin der iade eder bu sefer savcı başsavcıya yazar o rica eder mahkeme 3 sayfa açıklama yapar vs vs. eskiden de böyleydi hala böyle.

bunun ne yazışma üslubu ile de alakası yok zira "selamın aleyküm bizim bi iş var çözün bir zahmet" şeklinde yazılmadıktan sonra küçük bir hitap şeklinin bu kadar sorun yaratması yukarıda da belirttiğim gibi ancak "ortadoğu ülkeleri"nde olur.
Birşey olmaz. Türkiye'deki tüm kurumlar ve makamlar vatandaşa hizmet için vardır. Vatandaş hizmet çişinden rica eder. Bu kompleks ten sıyrılın.
Umarım pek takmazlar yoksa sulalem soruşturma yer.
"rica ederim" kotü bir söz mü birader?
saçma...
sorun olmaz oaradakiler bu kurallari bilecek kadar kalifiye degiller.
Ülkede bir sürü sorun var benim ricama kafa takmazlar.

Taksinlar ya da ben halkım amına koyim. Vergi veriyorum rica ederim tabi.
Dangalağın birinin, jandarma genel komutanının (ve silsilenin kalanını düşünün) imzaladığı evraka rica ederimli cevap verdiğini hatırlıyorum..

Resmi kurum değilseniz kimse ne yazdığınızı umursamaz.
Yaladım kib bye yapılmadığına göre, sıkıntı olmayan hede.

Evet.
Başına bir şey gelmez de ciddiye alınır mısın orası şüpheli.
Amme hukuku ve vatandaşın konumu göz önüne alındığında olması gereken.

Üst makamdaki kişinin tevazuen alt makamdaki kişiden ricada bulunması; alt makamdaki kendini bilen kişi tarafından emir telakki edilmesi nedeniyle zaman içerisinde taklide dönüşmüş ve rica kelimesi avam tarafından emr yerine kullanılır olmuş.

(bkz: ayakların baş başların ayak olması)