bugün

istanbul da sultanahmet camii yanında önce kilise olan 1453 yılında istanbul un fethi ile camiye dönüştürülen yapı..
su an muze olarak kullanilmaktadir.
ayasofya muzesinin yapimina 532 senesinde baslanmistir. Yapimi 5,5 sene kadar surmus ve genelde anadolu'da bulunan antik yunan kentlerinden getirilen malzemeler kullanilmistir. yapinin en buyuk ozelligi zamaninin rekoru sayilan 31,36 capindaki kubbesi ve bu kubbenin butun agirliginin ayaklara dagitilmasidir. bu basariya bir turk mimar olan sinan ancak 1000 sene sonra ulasabilmis ve yapinin tam karsisina siz yaptiniz da ben yapamazmiyim der gibi sultanahmet camii'ni oturtmustur. yapi bugun gordugumuz durumuna yani kubbenin deteklendigi konuma yine mimar sinan tarafindan getirilmistir. yapi istanbulun fethinden sonra cami olarak kullanilmaya baslanmis ve 1935 yilinda muze haline getirilmistir.
fethin sembolü olan muazzam yapı.
high sophia
sırasıyla kilise,cami,müze olan mekan... rivayete göre hz.cebrail insanlar namaz kılarken camiye gelip..
yönünü kıbleye çevirmiştir...aynı zamanda istanbulun fethi zamnında yine rivayete göre hz.cebrail kiliseye gelip buraya girin zarar görmeyeceksiniz demiştir..hıristiyanlara...

iknicisi saçmalık ve fatihin merhametine gölge düşürülmek için uydurulmış bişeydir...
(bkz: ayasofya konusu)
http://www.azizistanbul.com/eskifoto06/ayasofy3.jpg
http://www.azizistanbul.com/eskifoto06/ayasofya2.jpg http://www.azizistanbul.com/eskifoto06/ayasofya1.jpg
dünyanın yeni 7 harikasından biri olmaya aday muhteşem yapıt.
http://www.new7wonders.com/index.php?id=394&L=11
o donemlerde kutsal binaların mimarisi yarım küre şeklindeydi. devlet binaları ise küp şeklindeydi. ayasofyada bu ikisi birlesmistir. anti-laik bir hükümdardı sanırım. bunu yaptıran o zaman için gerçektende büyük bir iş başarmış; çemberi kareye oturtmuştur. bizim osmanlı mimariside hasetliğinden karşısına blue mosqeu ü yaptırmıştır. rivayete göre japon inşaat mühendisleri bu iki yapıya girmekten korkmuşlardır. çünkü çemberi kareye oturtmak günümüz teknolojisiyle bile çok zordur.
ingilizcesi Hagia Sofia'dır.
latin işgalinin başkomutanı olan venedik dukası dandolo nun mezarının bulunduğu müzedir.
hz cebrail tarafından kıbleye çevrilmesi olayını kim uydurmuş bilinmez çünkü ayasofyayı ziyaret etmiş herkes bilir ki kıblenin yönü cami mimarisine göre çaprazdır.
fatih sultan mehmed'in 'bu camiyi hangi ülke kiliseye çevirirse o ülkeye lanet olsun' dediği yapı.
istanbul'da bizans imparatorluğu zamanında kilise olarak yaptırılan,fatih sultan mehmed'in istanbulu almasıyla camiye dönüştürülen,günümüzde ise müze olarak kullanılan tarihsel yapıdır.
kelime anlamı; ulvi - kutsal bilegeliktir.
muazzam büyüklüğüyle insan titreten yapı. bu eserde osmanlı ve bizans mimarisini de rahatlıkla karşılaştırabilme imkanımız vardır.
entryleri okurken içinde venedik dukası dandolo'nun mezarı olduğunu öğrendiğim insanlığın ortak mirası mimari yapı. hala gülüyorum an itibariyle, sen koskoca başkomutan ol adın dandolo olsun.duka'da ayrı bi komik ünvan o da ayrı.
meşhur kubbesinin yapımında bims kumu kullanılan anıtsal yapı.
özünden uzak yapıttır.
kral 1. manuel komnenos zamanında 1238-1263 yılları arasında kilise olarak yaptırılmıştır, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. fatih sultan mehmet'in trabzon u fethetmesinden sonra camiye çevrildigi bilinmektedir.

din ve inançlara hoşgörüsüyle (fatih sultan mehmed in hoşgörü fermanı) 700 yıl boyunca nam salmış olan osmanlı imparatorluğunun, belkide bu konuda en hassas olan, fethettiği yerlerde;
"onların din ve inançlarına dokunmayın, diledikleri gibi ibadet etsinler. onlar benim güvencem altındadır"
diyecek kadar hoşgörüye sahip olan padişahı bu kiliseyi camiye çevirmekte ve;
"kıyamete kadar cami olarak kalmasını vasiyet etmekle"
nasıl bir mesaj vermiştir ve bu mesaj günümüze uyarlanırsa nasıl bir mana çikarilmalidir, bunun üzerinde gerçekten düşünülmelidir.
dünyanın yeni 7 harikasını seçen sitede aday olarak gösterilen tarihi eser.

http://www.new7wonders.com/
içindeki cam parçalarından yapılmış garip pratik aletle o zamanlarda olan depremlerin şiddeti belirlenebilen cami.şöyle ki; 3 katlı camdan yapılıp duvara yapıştırılan bu alette her camın dayanıklılığı farklıdır ve ayırt edici olarak kullanılmıştır.ilk cam kırılırsa düşük,ikinci kırılırsa orta, üçüncü kırılırsa yüksek şiddetli deprem olduğu söylenirmiş.
yunancası kutsal tılsım anlamına gelir. bizans imparatoru justinian'ın emriyle yapılmış muhteşem yapı. her şeyden öte aslında en önemli özelliğinin ne cami ne kilise ne de karenin içine oturtulmuş çember olduğu; esas olayının piramitlerden sonra ayakta kalmış en eski yapı olmasıdır. yaklaşık olarak 1500 yaşındadır.
istanbulun fethinin ardından fatih sultan mehmet ilk cuma namazını dönemin camiisi ayasofyada kılmıştır.
güncel Önemli Başlıklar