bugün

war of the worlds filmine scientology dayatmacası olarak yansıyan durum.
dayatmayla alakası olmayan mevzudur. tabi hayatın her alanından dini siktir edelim mantığıyla yaşayan insanlar en ufak birşeyi bile dayatma olarak kabul ederler. önemli olan filmlerde değil gerçek hayatta dini ya da dinsizliği insanlara dayatmamaktır.
çizgi filmden tutun, komedi filmine kadar her programda lanse edilen durum. genellikle peder halk arasında saygı duyulan kişidir. biz de ise imam ya sapıktır, ya konuşma özürlü ya da kötü ne varsa. onlarda dinini yaşayan gıpta edilen kişidir. bizde ise gerici, yobaz ya da en kötü ne varsa.
filmlerdeki oh my god veya jesus ifadelerinin bile sıkça kullanılması bu dayatmalardan birisidir. oysa türk filmlerinde bu ifadelerin karşılığı "allah belanı versin" veya "allahını muhammedini seversen" şeklinde zuhur olur.
sıradan gibi görünen dayatmadır. ancak başka bir dinle ilgili bu tip propagandalar yapılıdığında verilecek tepki* çok büyük olacaktır. sadece din konusunda değil amerikan milliyetçiliği de gözümüze gözümüze sokuluyor. amerikan bayrağının gözükmediği film sayısı da yok gibi.çok ucuz hesaplar diyorum ama farkettirmeden beynimize işliyorlar.
çok heves edilen anglosakson tipi laiklik ürünü ,

muhafazakar lobilerin sivil toplum kuruluşları yerine geçtiği,

yüzmilyarlarca dolarlık finansal altyapılı tarikatların haçlı savaşı çıkarabilecek kadar etkili olduğu bir ülkenin

cadı avı operasyonları ile soldan arındırılmış sinema endüstürisinin, çok doğal durumudur.

yoksa siz hala, menfi veya müspet , irticanın türkiye' yi iran yapacağını mı sanıyorsunuz.

global köyde neocon derler, yeni muhafazakar diye birşey duymadık mı yoksa?
bilinç altına atılan emperyalizm bombası. o an seni etkilemediğini düşünürsün ama...
din dayatmasından da öte, çok farklı mesajlar yollanır. abd vatandaşlarının hepsinin mükemmel müstakil evlerde oturması mı dersin, hepsinin "taş" gibi insanlar olması mı dersin, türlü türlü mesajlar işte.
emperyalizmin önemli sektörlerinden biri olan hollywood un dini kullanarak hasılat elde etmesi.
(bkz: tutku)
(bkz: da vinci şifresi)
(bkz: truva)
(bkz: yahudi)

(bkz: amerikan filmlerindeki bayrak dayatması)
11 eylulden sonra çekilen, sermayesi büyük yapımlardan bazılarında ortak bir tavır var gibiydi. mesela troy da achilles in putları yıkması, tanrılarla ilgili sarfettiği sözler ya da king arthur da kilisenin cezalandırdığı kimseleri kurtaran arthur un kilise ile ilgili düşünceleri-söylemleri. o yıllarda çekilen birçok filmde bu tavır vardı ama bunun din dayatması olduğu soylenemez. dogmatizm e yapılan gondermeler demek daha dogru olur.

ha! bir de sinema yoluyla dayatma nasıl oluyor onu da anlamış değilim.
tebessüm edilecek bir genelleme. Yılda yüzlerce film çeken Hollywood tarihinden hepi topu üç-beş filmden metazori ile çıkarmasama yapmak biz türklere has bir durum olsa gerek. Hatta bu genellemenin tersi bile ileri sürülebilir. (bkz: amerikan filmlerindeki dinsizlik dayatması) gibi. Hollywood un bir tek gerçeği vardır o da gişe. başka da dini imanı gümanı yoktur.