bugün

Adamın aklını alırlar aklını .
Bir arkadaşımın geçen gün, bir telefon mesajında yazdığı gibi, " Bize, akıllı telefonlar değil de, akıllı yürekler lazım sanki..."

Evet, arkadaşımın dediğince, "Bize, akıllı yürekler" lazım ve yürekli akıllar lazım...
insanları gerizekalılaştıran yegane varlıktır.
gecenin bir saatinde, teknolojinin bizi her an ulaşılabilir hale getirmesi olayına kafa yorup da "buna nasıl çözüm bulabilirim" diye düşünürken "bu durumun sorumlusu" olarak aklıma gelmiş cihaz. (hayır kafam güzel değil.)

artık malum; telefonlarımız bizden akıllı. sosyal medya uygulamaları, anlık mesajlaşma uygulamaları gırla gidiyor. ve sizin telekomünikatif* kimliğiniz olan o 10 rakamlı numarayı yanyana getirip başına "0" koyabilen herkes size anında ulaşabiliyor. arama tuşuna basmasına bile gerek yok. rehbere eklediği anda bütün o anlık mesajlaşma uygulamalarında çıkıyorsunuz. ve o andan itibaren o insanın sizi "istediği" her an rahatsız edebilme lüksü doğuyor. yemek yerken, çalışırken, sıçarken, gezerken, sevişirken, kısacası her an o ince titreşimin yarattığı akustiğe eşlik eden bir "bip" sesiyle irkilmeniz ve konsantrasyonunuzun tecavüze uğraması mümkün. kimi insan yine "vicdanlı". mesaja cevap beklemeyi biliyor. bir de hem whatsapptan yazıp hem de arayan cinsleri var. hayat memat meselesini tenzih ederek söylüyorum bunu. ulan ne bu taciz? ne bu acelecilik? mesajını görüp de müsait olmadığın için cevap yazmadığın adam, seni görünce posta koyuyor bir de. "neden dönmedin" diye. istisnasız herkes yapıyor bunu. ulan sevgilim misin, anam babam mısın, dostum musun? özellikle benim için zırnık değeri olmayan insanlardan bahsediyorum. ulan iş-güç sebebiyle "mecburiyetten" muhattap olduğum bir insansın. yolda görsem suratına tükürmem, kalkmış bana "niye cevap yazmadın?" diyor. müsait değildim diyince de "müsait değilim" diyebilirdin ya da "müsait olunca yazabilirdin." diye devam ettiriyor. lan sen kimsin? senin kilon kaç para? neden ben seni bu kadar önemseyeyim?

"o kadar rahatsız edilmek istemiyosan telefonu sessize al" diyeceklere sorarım; ya sessizdeyken hayati önem arz eden bir çağrı gelirse?..

herneyse konu çok dağıldı. çözüme geliyorum.

çözüm "akılsız" bir telefon edinmek. çünkü malum; anında ulaşılmanız gereken ölüm kalım meseleleri olabilir. böylelikle "çağrı" olayından kurtulamasak da anlık mesajlaşma ve sosyal medya uygulamalarından kurtulmuş oluyoruz.

mevzuyu, "alayım bi çağrı cihazı ulaşmak isteyen mesaj atsın ben telefon bulup ararım." seviyesine getirecektim ama son anda vazgetim. akılsız da olsa telefon şart.

(bkz: satılık samsung galaxy note edge)
Telefonların akıllı olmasından ki en büyük özellik aptal insanları yönetebilmesidir.
Sahiplerini ahmaklastiran kendisini gun geçtikçe zekilestiren insan icadidir.
türkçe çeviri kurbanı olmuş cihaz ismi.

"smart" ingilizcede "becerikli, yeni, gösterişli, işlevsel, şık" gibi bir çok anlama geliyor. şimdi bu kadar mana arasından ilk anlam olan "akıllı" yı seçmek ne kadar doğru bir karar?

tahta kurusu denilen böceği "board dry" diye ingilizceye çevirmem ne kadar mantıklı?
Hayattan tad almamıza engel olmuştur.

görsel
Şu an bu entryi girerken kullandığım makine.
Hayatımızı kolaylaştıran telefonlar. Tabi yerinde kullanıldığı ve ne için kullanıldığı bilindiği takdirde. Yoksa faydasından çok zararını görmekteyiz.

Akıllı telefonların amacına uygun kullanılması gerekmektedir. Uygulama çeşitliliğinin aşırı derecede artması akıllı telefonların kasmasına neden olmaktadır.
Ne kadar ondan nefret etsem de istenilmeyecek bir biçimde hayatımın içine çoktan sızmıştır. Bazı duygularımı tatmin etmem onsuz pek mümkün olmaz, bu yüzden acınası bir durumda olduğumuzu düşünüyorum.
(bkz: 12 gb ram ve 60 mp kameralı telefon)
tuvaletten daha kirli imiş.

ben demiyorum:
görsel
Bir çoğu sahibinden akıllıdır.
Akıllı akıllı olmasına tek sorunu sahibini sollaması.
Her türlü işi kolaylıkla yapabildiğimiz telefon.
görsel
yazık bize

https://www.youtube.com/watch?v=vgvBbePa_OA
21.yy'da telefonlar akıllandı, insanlar değil.
annemin uzun zamandır içinde olduğu babamın bu familyaya yeni katılmasıyla tüm sosyal medya hesaplarımı kapatıp sözlüğe sarmamı sağlayan icattır. ailelerin elinden alınması gerekir.
benim de oldukça sık akıllı telefon kullanmama rağmen hakkındaki internette gördüğüm şu çarpıcı yorumu paylaşmadan geçemeyeceğim.

--spoiler--

akıllı telefon icadından sonra insanlık bitmiştir. Bir daha insanlıktan insanca bir hareket beklenemez.

Kapitalizm insanoğlunu tümüyle esir almıştır.

insan kumanda edilen bir makine olmuştur. Kurtuluş da yoktur. Bundan sonra insanlardan devrimci bir davranış, yönelim filan beklemek tamamen boştur.

--spoiler--

sanki haklı gibi ne dersiniz?
en aptal kullanıcıyı hedef alıp üretilen, bu sayede kullanıcısına dahi muammelesi yapan ve bir nev'i onu kullanan telefonlardır. harbiden akıllılar.. mesela bazıları o kadar dahi hissediyorlar ki kendilerini bu hissi yaratan markanın en üst modelini böbreği pahasına satın alıyor...
geçen yaz istanbulda arkadaşım ile birlikte plaja tatil yapmak için gitmiştik ve birkaç atıştırmalık aldık. yemek yiyorken rastgele bakışlarla insanlara baktım ve garip bir şey fark ettim, her masadaki insanda elinde bi' akıllı telefonu vardı ve facebook, twitterda, bugünkü adıyla sosyal medya (!) dediğimiz platformda ya sürekli mesaj atıyordu ya da telefonda oyun oynuyordu. yani demek istediğim tek şey; akıllı telefonlar insanları olumsuz yönden etkiliyor ve sosyal hayattan uzak tutuyor. karşısındaki kişi ile konuşurken bile göz teması yapmıyor. ve sadece plajlarda değil, çoğu kez insanlar okulda ders sırasında da kullanıyor. birçoğunuz veyahut birçoğumuz bu konuda benimle aynı fikirde olabilirsiniz, ancak akıllı telefonlar bizi işlevsiz olduklarından değil, yanlış yoldan kullandığımız için aptal duruma düşürdüğünden eminim. bunların olumlu veya olumsuz yönleri de var. bilgi toplamak, eski arkadaş veyahut uzun süre görmediğiniz arkadaş ile sms yoluyla mesajlaşmak (ki ben sosyal medya kullanmıyorum fakat bu platformu ve inci sözlük adlı platformu kullanıyorum.) tabiî ki bunun dezavantajları var. sürüş sırasında olan trafik kazaları (ki çok nadir yaşanır.) aptalca şeyler hakkında ınstagram'da zaaa gahvaltı ypyrm xd heç sevgılım olmadığ gibi paylaşımlar yapmak, tuvalette 100 tane selfie çekinmek vs.
şahsen sosyal paylaşım sitelerine karşı değilim, ancak her şeyi sınırlar dahilinde tutuyorum. iyi bir şey olup olmadığını veyahut kötü bir şey olup olmadığına karar vermek tamamen size kalmış.

edit: şahsen ben samsung galaxy j2 kullanıyorum. iphone 7 gibi yeni çıkan akıllı telefonlara yeni özellikler eklemeyip, depo alanını yükseltiyorlar. örnek verecek olursak, iphone 6'da depo alanı 16 gb ise iphone 7'de 32 gb yapıyorlar. ve selfie kalitesini yükseltiyorlar. bu yüzden apple ve samsung'a karşıyım.
(bkz: iphone 7/#38996463)
Çıktıktan sonra iyice tembel olmaya başladık. Bir su bile içmeye erinir olduk. Bağımlı olmayın arkadaşlar. Bağımlılık çok kötü bir olgudur.