bugün

az önce mehmet şimşek ntv'deydi, ehonomi çoh eyiymiş gıriz mıriz de çıhmayacahmış.

(o değil de gerçekten ntv deydi az önce izledim bi alkış bi şakşak konuştu gitti.)
mart ayında beklenen krizdir.

ancak inşallah ülke olarak cumhurbaşkanımız sayesinde de atlatacagiz.
Akp nin kısa vadeli ekonomik politikaları içerde halkı kandırıp oy kapmak için iyi iş gördü ancak orta ve uzun vadede çok fena elimizde patlıyacak bi politika.dünyadaki kur dalgalanmasından meksika ile biz en çok etkilendik.Meksika amerika nın sınır komşusu amerikanın karaları ekonomisini ister istemez etkiler.ama türkiye ekonomik olarak o denli dışarı bağımlı ki en ufak döviz kuru dalgalanmasında böyle sarsılırken başka bir ekonomik krizi teğet geçirmesi mümkün değil.
2016 ekonomik krizi başlığına, yaşadığım semtte gerçekleşen dükkan kapamalara dair bir bilgi notu yazmıştım.

dün (2 ocak) itibariyle, istanbul-fatih'in en işlek caddesi olan fevzipaşa'daki güllüoğlu'nun yerine açılan ekeoğlu kapanmış bulunmakta. tabelalar ve oturaklar sökülmüş, dükkan boşaltılmış vaziyette.

ikinci olarak da, fatih'e uğrayan herkesin bileceği ve lahmacunuyla meşhur olan kavuk lokantasını kapandı. burası on yıllardır açık olan ve semt dışından da yüzlerce müşterisi olan bir kebap-lahmacun salonuydu. nispeten büyük bir restorandı. dışarıya ve evlere de servisi vardı. günlük tahmini cirosu 10.000-20.000 arasıydı.

öyle bir kriz düşünün ki, semtlerin en vazgeçilmez dükkanlarını kapattırıyor. fatih semti için konuşuyorum, apartman başına iki kiralık ya da bir kiralık bir satılık daire düşüyor. halbuki bundan 2 yıl önce kiralayacak daire yoktu. şimdi insanlar camlara ilan asıyor, emlakçıları geçtim. acı gerçek şu ki, balon sönmeye başladı, hem de çok hızlı. 300.000 dolara dairesini zamanında satmayanlar, şu an 80.000'e razı ama alıcı yok. dileyen gelsin şöyle bir kıztaşı ve balipaşa'da dolaşsın, dediğimi anlayacaktır. bakkal kalmadı ulan bakkal!

he bir de son olarak, akdeniz caddesindeki iki banka şubelerini yeni kapattı. şu an boş duruyor.
memleket fakirleşecek diye sevinecek değiliz ama gerçekleri de söylemek durumundayız. cumhuriyet tarihinde hatta türk tarihindeki en büyük ve sarsıcı kriz olacaktır. geleceğe yönelik tüm alternatifleri tükettiğimiz, yapılması gereken reformları ertelediğimiz, tüketimi ön plana aldığımız ve tarımı bitirdiğimiz için türk ekonomisini cayır cayır yakacaktır. bu kriz tamamen reel sektörü vuracağı için bankada parası olan kodamanlar çok çok daha zenginleşecek fakir ise çok çok yoksullaşacaktır.

bu krizin bize tek faydası ise bitiminden sonra olacaktır. tüketim ekonomisinin iflasından sonra iktisatçıların, ekonomi otoritelerinin güzellikle söylediği şeyleri mecburen yapacak ve teknoloji temelli üretim ekonomisine geçeceğiz.
Olmasın isteriz ama maalesef...
Dolar endeksi düşerken Türk Lirası dolar karşısında değer kaybediyor.

Bu ne mi demek?
2002'de de aynısı olmuştu.
bu sefer teğet geçmeyecek, kiriş olarak götümüze saplanacaktır.
https://youtu.be/f-Rlgpx35ls

Adam iki yıl önce dolar 2.5'ken demiş ki bu kafayla gidersek dolar 3 de olur 4 de olur 5 De olur.

Oldu mu
Oldu.

Gel de kahrolma.
Oydu buydu derken, devletin yönetim kademelerinde işi bilen insan kalmadı. Ekonomiyi bu hale getiren kendileri, hiç başka suçlu aramasınlar.
An itibariyle dolar tüm dünyada %0.10 artmış, Türkiye'de %0.60 artmış.

Yani dolar Türkiye'de 6 kat hızlı artıyor.

Olmasın diye dua ediyorum... Uyku muyku kalmadı.
Suçlu sanırsam dış güçler gene. Yani ülkeyi dışa bağımlı tüketim toplumu yapanların hiç bir suçu yok. Dahası bide işsizlik verileri var ki bence o daha acı.
görsel
2017 ekonomik kriz için içimden geçenlerdir.
Kriz yok diyen arkadaşlara;

Aşağıda göreceğiniz grafik, yöneticisi olduğum bölümün 2010_2016 euro üzerinden satış grafiği.

görsel

Türkiye'nin lokomotif sektörü otomotiv sektöründe üretim yapan bir fabrika burası. Birkaç gün içinde patronuma bu durumu izah edeceğim.

Kovmazsa iyidir.
açık açık nedeni ülkedeki batılı sermayenin parasını çekmesi olayıdır. çekmeye devam ettiği sürece dolar ve euro yükselecektir. bu durumda iki yol var ya bireysel davranıp dolar ve euro alıp yangına benzinle gitmek veya harcamaları kısarak yapılacak bütün alışverişlerinizde türk malı kullanmaya özen göstermek.
bu durumda yapılacaklar :

1) harcamalarda normal günlük harcamalarınızda seçici olun. türk malı olanları kullanın. lüks harcamalarda ( cep tel vb durumlarda ) acil değilse almayın. acil ise mümkünse türk olanı tercih edin, veya en ucuzunu. ( örneğin bu durumda iphone 7 cihazı hala 2900 bandında alınabiliyor ; ne kadar talep o kadar fiyat )

2) normal hayatınızdan ödün vermeyin, sinema tiyatro konser gibi aktivitelere katılın . sinemada türk sinemasına destekte bulunun. çok istiyorsanız yabancı filmleri internetten izleyebilirsiniz .

3) toplum içinde hayatınızı olumsuz etkileyecek beni bu kriz etkilemiyor ama ne olacak memleketin hali diyen tiplerden uzaklaşın. sinirlerinizi yıpratmayın. daha çok sevdiğiniz insanlar ve işlerle vakit geçirin.

özetle bu şekilde tüm toplum olarak davranırsak nihayetinde ayakta duran biz olacağız. tarih hep bunu göstermiştir. ayakta kalan her zaman türk toplumudur.
Mabadımıza köprü yapacak. Tişikkirlir hikimit.
korkacak bişey yok. otoyollar ve köprüler işçi almaya başlayacak yakında. avrasya tünelinin çalışma şartları iyi maaş düşük. osman gazi köprüsü daha iyi diyorlar.
akpnin sonu olabilecek kriz olabilir. ne olursa olsun halk cebine bakıyor. eger bir kriz çıkar ülke gercekten zor duruma girerse kimse tayyip falan dinlemez bence. ama olmasın tabi krizle de gitmesinler.
2016 yılının ikinci yarısından itibaren hissedilmeye başlamıştır.

En yüksek ciroyu yaptığım müşterim iki haftalığına fabrikayı kapatıyor. işçileri izne gönderiyorlar. Ocak ayında hiç normal değil.

Bu durumda bizim de aynı şeyi yapmamız gerekecek. Bizim tedarikçilerimizin de bu durumda iş gücü boşta kalacak.
5 ay önce metretül fiyatı 120 tl olan eca radyatörü bugün 161 tl'den o da sırf müşteriye söz verdiğim için almak zorunda kaldım. e kriz yok herşey güllük gülistanlık ta bu bok yiyen ne demeye 41 tl birden arttı 5 ay gibi bir sürede. %30 küsür zam 5 ay içerisinde ne demektir amk. hala ülkemizde oyun oynuyorlar bilmemne geçiniz abicim. hani dünya deviydik hani imfye borç falan veriyorduk madem o kadar taşşaklıydınız düzeltin la şu piyasayı. mal alamıyoruz olm lan.
sürttürüp tam yerini arıyordur. kayıp da teğet geçmezse, köküne kadar girecektir.
Kamu mallarını sata sata ayakta durmuş,üretim kültürü olmayan ülkeye giren sıcak parayla ayakta duran bir ekonomi tablosuyla karşı karşıyayız gümbür gümbür gelen krizdir.
daha önce etkilerini 2017'nin ikinci yarısında daha çok hissetmeye başlayacağımızı söylemiştim, malesef kriz erken geldi.

hem dolar kurundaki tazyikli artış, gündelik hayata yansıyan zamlar bizi çok ciddi bir krizin beklediğini gösteriyor.

Ekonomiyi yönetemeyen bu zayıf hükümete bir demokratik ceza kesmenin zamanı geldi.
afedersiniz ama salağın teki markete gider aa bu sefer fazla ödedim der çünkü salaktır, fındık kadar dahi beyni yoktur. mevsimsel olarak sebze meyve fiyatlarını hesaplamamıştır. öteki siksalak çıkar eyvah kriz var dolar yükseldi diye sağa sola vıyaklayarak kriz yapacağını zanneder.

bir diğer bilmem kimin evladı tanımam etmem manasında söylüyorum çıkar der ki: üretim yoh üretim sorsan bunlara üniversite okumuşlardır. iş bulamıyoruz ayağına ağlak vaziyette dolaşırlar, g.tlerini yırtarlar burda sanalda. neden çünkü iş bulamıyoruz demek daha kolaydır, hükümete sallamak sağa sola g.tünü bağrını açıp yırtmak daha kolaydır, ne güzel babadan para al evde eşek gibi yat. neden zorlarına gidiyor çalışmak çünkü müptezellerin. neymiş iphone pahalı alamıyoruz, teknoloji pahalı kullanamıyoruz. ulan sen alamıyorsun diye, sen salaksın sen aptalsın fındık kadar beynin yok diye millette alamıyor değil mi?

ne krizi ya g.tünüzü de yırtsanız kriz falan çıkmayacak, hali hazırda da öyle bir durum yok. iş mi bulamıyorsunuz sağa sola öyle mi söylüyorsunuz. gelin yarın işe koyiyim sizi 2 lira maaşla zor değil ya g.tünü kriz var diye yırtmaktan iyidir sağda solda.

bu parazitlere asla ve asla prim vermeyin. ülkede kriz falan yok, çıkın dolaşın siz garibansınız diye herkes gariban açlıktan bokunu yiyecek halde değil. sorunu bence kendinizde arayın.
sessiz sedasız bütün ülkeyi etkisi altına almıştır.
Nedense sözü hiç edilmeyen krizdir. 2001den daha vahim olmasına karşın.