bugün

hikmet

erkek veya dişi herhangi bir kuşa verilebilecek bir isimdir. ev taşımanın verdiği yorgunlukla merdivenleri çıkarken gözüme siyah bir şey iliştiğinde farkettim hikmet'i. yuvasından düşmüş yavru bir kuştu hikmet. sanırım uçmayı denemiş ama başaramamış. eve götürsem mi kendi haline mi bıraksam diye düşünürken alt merdivende bir kara kedi belirince avuçlarımın içine aldım, bakmayı beceremesem bile en azından kediden uzak tutmuş olurdum.

hikmet'i eve götürdükten sonra sıcak bir ortam sağlayıp kuzene adını ne koyacağımızı sordum, "yolu bu eve düştüğüne göre bir hikmet vardır, adı da hikmet olsun" dedi. mantıklı geldi zaten cinsiyeti de belli değildi. kız olsun, erkek olsun hikmet ismi ikisi içinde kullanılabilirdi. eşyaları taşımak için hikmeti yalnız bırakıp diğer eve doğru yola çıktık.

dönüşte para çekmek için kuzenle yolları ayırdık, eve yirmi dakika sonra vardığımda tuvalet kağıdına kefenlenmiş bir şekilde duruyordu hikmet. "ne oldu?" diye sordum kuzene. tekrar uçmaya çalışmış ama başaramamış, yere çakıldıktan üç beş dakika sonrada titreye titreye gözlerini kapatmış bizim hikmet.

yavru kuş hikmet bile uçabilmek adına, gerçek bir kuş olabilmek adına ölümü göze almış, kanatlarını çırpmış ama başaramamış. ulan hikmet hayatımıza girdiğin bir-iki saatlik süreçte bile bize bir ders vererek gittin. insan olabilmek adına insani değerleri yüceltmek yolunda ölmeyi göze almayı öğrettin. saygılar hikmet. ruhun şad olsun!