bugün

air on the g string

jsbach´in bach werkverzeichniss´da (kisaca bwv) 1068 numarasiyla numaralandirilmis olan re majör suitinin ikinci bölümü.

g string kemandaki "sol" telinin ingilizcesidir. ingiliz ve alman dillerinde notalar, do re mi fa,seklinde degil, a b c d, seklinde isimlendirilirler. a=la notasidir. buradan yukariya dogru gittigimizde g harfine "sol" notasinin isabet ettigini görürüz. (notalarin do re mi fa seklinde isimlendirilmesi, fransizlarin ürettigi birseydir.)

yalniz bu bahsedilen "air on the g-string" bu eserin orijinali degildir. keman ve piyanoya uyarlanmis halidir. jsb´nin yazdigi yayli calgilar orkestrasi icindir. ve "air on the g-string" den cok daha enterasandir.

tipik bir bach eseridir. bugün bizim "nakarat" diye bildigimiz tekrarlanan müzikal motif,ki genellikle belirli bir enstruman tarafindan icra edilir, bach´in bu eserinde de mevcut degildir. bütün enstrumanlar hep birlikte müzigi olustururlar. ortada tema falan yoktur. bir oktav atlamali bas hareketi vardir, ve onun üzerine yazilmis bir emprovizasyon dur aria...jsb´nin cok önemli bir eseri degildir. güzel bir eserdir. tahminen derhal oturup yazilmis bir emprovizasyondan ibarettir. brandenburg koncertolariyla birlikte cöthen´de yazildigi düsünülmektedir.