bugün

barış özcan

Bebar bilim, Evrim ağacı izlerken bu adam geldi aklıma uzun zamandır izlemediğim için ne yapıyor diye bir gireyim sayfasına dedim.
Son videolarından birinin başlık "Billie Eilishin Beyni Neden Farklı Çalışıyor-Sesleri Gören Sinestezi". Hocam bu ne perhiz ne lahana turşusu.
Carl sagan kalk büyüğün geldi.

Nitelik açısından YouTube da bu adama bin basacak sayfalar varken çoğunun takipçisi 1 milyon bile yok. Barış Özcan'ın ise 6.5m takipçisi var. Neyse ki izlenmeler falan aşırı düşmüş. Neydi o ilk çıktığı zamanlar herkesin izleyip Einstein modunda takılmaları falan. Bir kaç videosundan sonra bu adamın bilgi vermeye değil, bilgiyi popüler kültür safsatalarıyla ya da aslında bağlantısı olmayan şeylerle bağlantı kurmak şeklinde sattığını düşünmeye başlamıştım. Tabi en sonunda da müthiş bir hayat dersi çıkarıyordu bize alakasız birşekilde (bkz: apofeni)
Sırf içerik çıkaracağım diye Beethovenun şaheseri 9. Senfonisini hayat dersine çevirdiği bir video vardır ki 12 dakikalık videonun 8 dakikasında balıkçı fabrikatör hikayesi 2 dakikasında Martin Luther King sözleri falan dinlemiştik. Ulan 74 dakikalık 9. Senfoniyi daha ne kadar anlatmam diye yarıştaydı herhalde.

Her şeyden az az olsun ama hepsi olsun bilinciyle genel kültür kasardık çocukken. Sırf o sebeple britannica sayfaları arasında kaybolurdum belki bir gün satarız diye. Barış Özcan da hala aynı kompleks var sanki *
Beni methetme kardeşim bana para ver
© copyright 2005 - 2026