bugün

the graduate

1967 yapımı, mike nichols'a en iyi yönetmen'oscar'ını kazandıran, başrolde anne bancroft ile dustin hoffman' ın olduğu, Genç erkek ve olgun kadın ilişkisinin irdelendiği, biraz romatik , biraz komedi biraz da garip bir film.
Benjamin okulunu bitirmiş ve hayata hazır bir delikanlı. Bu sebeple herkes ona bir tavsiye vermekte, benjaminin kafasını allak bullak etmekte, ailesi ise babasının patronunun kızı Elaine ile evlenmesinden yana. Derken patronun karısı bayan robinson ile aralarında bir yakınlaşma başlıyor ve bayan robinson benjamin'i baştan çıkarıyor (bkz: milli olmak). Böylece Benjamin yetişkinliğe adım atmasıyla birlikte akranı Elaine ile yakınlaşmaya başlıyor, metresi sevdiği kızın annesi olunca da iş içerisinden çıkılmaz bir hâl alıyor.
Filmin neredeye geneline hakim olan çaresizlik teması çok iyi işlenmiş; Dustin Hoffman ise daha genç yaşına rağmen ne kadar mükemmel bir oyuncu olacağının sinyalini vermiş. En sevdiğim sahne ilk ilişki sahnesiydi ki yanlış hatırlamıyorsam bu sahnenin doğaçlama çekildiğini okumuştum.