bugün

abdülhamit i sevmeyen türk

haklıdır.
öncelikle yukarıdaki arkadaşın yazdığı hamidiye alayları ile cevap verelim.

abdülhamid hamidiye alaylarını kurarak kürt aşiretlerini silahlandırmış ve bölgeyi bu aşiretlere terk etmiştir.
hamidiye alayları güzellemesi yapanlar, şeyh sait isyanında mehmetçiğe doğrultulan silahların, abdülhamid tarafından hamidiye alaylarına verilen silahlar olduğunu bilmezler tabi.
hamidiye alaylarında kürt aşiretlerine verilen silahlar, hem şeyh sait isyanında, hem koçgiri isyanında, hem de kurtuluş savaşımızın son harekatı olan revandiz cephesinde türk askerlerine doğrultulmuştur.
(bkz: kurtuluş savaşının bilinmeyen cephesi revandiz/#42137933)

senin elinde ordu var, "bana darbe yaparlar" diye orduyu sahaya sürmüyor, hamidiye alayları kurup ne yapacağı belli olmayan devlet içinde ayrı bir devlet yaratıyorsun.
senin elinde donanma var, "donanma bana darbe yapar" korkusuyla donanmayı haliç'e zincirliyor, sonra ingiliz'e kıbrıs'ı, yunan'a girit'i veriyorsun.
(bkz: abdülhamid in haliç te çürüttüğü gemiler/#36025587)

geçelim rumeli'ye.

balkanlarda karadağ ve kosova'yı bırakıp çekilen, sonra da orada vatansever subayların kurdukları milis güçlerinin üzerine ordu gönderen yine abdülhamid'tir.
(bkz: ikinci abdülhamid balkanlar ve gusinyeli ali paşa/#41793401)

1897'de yunan ordusunu bozguna uğratan ordu atina'ya girmek üzereyken, ingiliz büyükelçisinden aldığı emirle orduyu durduran, akabinde savaş kazanmış orduyu geri çekip, teselya ve girit'i yunanistan'a bırakan yine abdülhamid'tir.
(bkz: yunan ı savaşta yenip teselya ve girit i vermek/#35933810)

manastır'da rus paşasına selam durmadılar diye kırbaçlanan ve kendilerini kırbaçlayan rus itini vuran jandarma er halim ve abbas'ı ruslar istedi diye idam ettiren yine abdülhamid'tir.
(bkz: ikinci abdülhamit in mazlum askerlerini astırması/#42699757)

emperyalist devletlerin sömürge hareketine direnen doğu türkistan türklerine, "emperyalistlere direnmeyin" telkininde bulunan, emperyalistlerin bir dediğini iki etmeyen yine abdülhamid'tir.
(bkz: abdülhamid in çin e gönderdiği nasihat heyeti/#8208586)

aynı şekilde filipinli müslümanlara amerikalı işgalcilere karşı koymayın diye halifelik fetvası yollayan da yine kendisidir.
(bkz: abd ye karşı ayaklanan müslümanları uyaran halife/#40941745)

daha yazayım mı?
hangi birini yazayım???

yukarıda adam abdülhamid'in ermenilerle mücadele ettiğini yazmış ya.
1905'te charles edward jorris adlı bir ermeni terörist, abdülhamid'e bombalı suikast düzenledi. bu suikastte abdülhamid'e bir şey olmadı ama tam 26 kişi hayatını kaybetti.
terörist jorris yakalandı ve hapse atıldı, abdülhamid çıktı "bu fakir bu görevde oldukça o teröristi alamazsınız" dedi, ama sonra 26 vatandaşımızın ölümüne sebep olan teröristi affederek serbest bıraktı.
(bkz: abdülhamid in brunson u edward jorris/#40403704)

ha, en önemli sebebi yazmadım bak.
(bkz: reji idaresi)
muharrem kararnamesi ve ramazan kararnamesi ile osmanlı'nın resmi olarak iflasını ilan eden, köylünün gelirlerine, osmanlı'nın gümrüğüne reji idaresinin el koymasına, reji'nin halka zulmetmesine olanak tanıyan da kendisidir.
bugün "eşkıya" denilen efelerin reji idaresi zulmüne başkaldırıp dağa çıkması, abdülhamid'in kendi halkının malını, ırzını, namusunu koruyamamasından dolayıdır.
(bkz: osmanlı nın iflasını bilale anlatır gibi anlatmak/#40971319)

buraya daha binlerce satır yazarım.
filistin'de yahudilerin göz göre göre nasıl toprak aldıklarını, abdülhamid'in o çok sevdiği ve bizzat atadığı filistinli arap hain yerel yöneticilerinin yahudilerle nasıl hülle yaptığını da yazarım da anlamazsınız.

o yüzden bir türk abdülhamid'i sevmiyorsa haklı sebepleri vardır.

abdülhamid'e saygı duyuyoruz. kendisi başarısız bir hükümdar olduğu kadar başarıları ve bu ülkeye katkısı da vardır.

ama abdülhamid'in başarıları yüzde 15 ise, geri kalan yüzde 85'de basiretsizliktir, başarısızlıktır bunu kimse inkar etmesin.

#tarih