bugün
- game of thrones taki kerhaneci16
- özelden muzunu atan yazar11
- 6 ekim büyük ulu sözlük olayı9
- sevgilinin eski sevgililerini anlatması9
- etli nohut vs kuru fasulye7
- sarapci koala hatayi7
- nervio'nun erkek olması12
- iltica27
- bulgur pilavı vs pirinç pilavı2
- sevgilisine zaman ayırmayan kız9
- küçük şehirlerde yaşanan aşklar2
- dede bu saate niye aktif ki8
- sözlük erkeklerinin karın kası fotoğrafları4
- parcalandim toparlanamiyorum37
- bana onu sormayin15
- gece sokakta halı taşıyan iki adam görmek4
- kılık kıyafetle uğraşan zihniyet17
- nervionun sevgili yapması8
- tinder'ın eşleşme algoritması4
- ciddi ciddi yulaf yiyen insan10
- yazarların duşta geçirdikleri süre9
- bana onu sormayin tatlışlığı11
- anın görüntüsü26
- renkli gözlü insanlar7
- sözlükte tanıdığınız en iyi kişi24
- 2 2 milyar tl5
- oyun dünyasının unutulmayan kadınları10
- fatma betül sayan kaya47
- sözlükte kadın rolü yapmaktan alınan zevk6
- 5 ekim 2026 italya türkiye maçı8
- türk dizileri dünyayı ele geçirdi9
- mandalinan olayım soy beni diyen kız5
- izmir bombası7
- ibnelik yapmak4
- silvermist15
- aile evinde yaşayıp 147 bin tl maaşa yetmiyo demek5
- ayağıma masaj yapacak bir sözlük erkeği bulamamak8
- soğuk odalar2
- gecenin şarkısı10
- akp seçmeni18
- kürt tarihi yoktur diyen kemalist6
- kadın cinayetleri4
- sözlük kızlarının sözlüğü adam etmesi10
- bana onu sormayin'a zeytin dalı uzatmak6
- insan 3 gün yemek yemezse açlıktan ölür4
- bir daha sözlüğe gelinse alınacak nick4
- kemalistler iktidar olursa yapacakları ilk icraat10
- uğurcan çakır10
- fal bakabilen dünyalar tatlısı yazarlar10
- exlerini stalklayan kadın4
çin de patlak veren boxer isyanı üzerine alman imparatoru wilhelm, sultan 2. abdülhamide müracaat ederek, çine bir nasihat heyeti göndermesini istemişti. wilhelm çine gönderilecek bir müslüman heyetinin etkili olacağını çünkü çinde otuz milyondan fazla müslümanın yaşadığını bildirmişti.
bunun üzerine 2. abdülhamit askeriye, mülkiye ve ilmiye mensuplarından seçilen şu heyeti çine göndermiştir...
1-mirilva enver paşa
2-kolağası ömer nazım bey
3-ulema mustafa şükrü efendi
4-kadı hacı tahir efendi
5-muhafız humus lu mahmut
6-muhafız hasan
7-tercuman viçinço kinyoli
8-hizmetçi mehmet efendi
9-tercümanın kızı 2. tercüman matmazel hortans
çin, tarihte bizim ilk ve en ehemmiyetli komşumuzdur. Bugün de Türk alemi'nin en büyük bir parçası olan Doğu Türkistan'ı "sinkiyank" (Yeni Hayat ülkesi) adıyla esareti altında inim inim inletmektedir.
Böyle olduğu halde Türkiye'nin siyaseten çin'e ve burada olmakta bulunan gelişmeye ilgisiz kalması şaiyan-ı teessüftür.
Halbuki Osmanlı Devleti ömrünü tamamlamasına az bir zaman kalmışken, çin'le büyük ölçüde ilgilenmiş ve Sultan Abdülhamid merhum, hilafet siyasetinin parlak bir zaferini bu alaka sayesinde temin etmişti.
şöyle ki; 1900 yılında çin'de ortaya çıkan milliyetçilik hareketi, Boxer isyanı adıyla bilinen bir başkaldırma ile Batılı diplomatları büyük bir tedhişe muhatab kılmıştı.
ilk olarak cadde ortasında Alman Büyükelçisi Kettler'in öldürülmesi üzerine II. Wilhelm, Sultan Abdülhamid Han'dan yardım talep etmişti.
Bu talebi, çin'e müdahale etmek için mükemmel bir bahane olarak kullanan Sultan Abdülhamid, oraya bir heyet göndererek sükünet telkininde bulunmuştu.
Zira çin'in o günkü beşyüz milyonluk nüfusu içinde takriben elli milyon çin asıllı müslüman vardı. Bunlar camilerinde Cuma hutbelerinde Sultan Abdülhamid 'in halife sıfatıyla adını zikrediyor ve ona dua ediyorlardı.
Abdülhamid'in Mirliva Enver Paşa riyasetinde gönderdiği bu heyet, çin'e ulaştığında isyan yatışmış olmakla beraber her tarafta onun sükunet telkin eden fermanı çince olarak duvarlara asılmış ve Abdülhamid bu müdahale sonunda Pekin'de komünist ihtilaline kadar devam etmiş bulunan pekin hamidiye islam universitesi adıyla bir müessese kurmuştur...
(bkz: ikinci abdülhamid in asya projesi)
bunun üzerine 2. abdülhamit askeriye, mülkiye ve ilmiye mensuplarından seçilen şu heyeti çine göndermiştir...
1-mirilva enver paşa
2-kolağası ömer nazım bey
3-ulema mustafa şükrü efendi
4-kadı hacı tahir efendi
5-muhafız humus lu mahmut
6-muhafız hasan
7-tercuman viçinço kinyoli
8-hizmetçi mehmet efendi
9-tercümanın kızı 2. tercüman matmazel hortans
çin, tarihte bizim ilk ve en ehemmiyetli komşumuzdur. Bugün de Türk alemi'nin en büyük bir parçası olan Doğu Türkistan'ı "sinkiyank" (Yeni Hayat ülkesi) adıyla esareti altında inim inim inletmektedir.
Böyle olduğu halde Türkiye'nin siyaseten çin'e ve burada olmakta bulunan gelişmeye ilgisiz kalması şaiyan-ı teessüftür.
Halbuki Osmanlı Devleti ömrünü tamamlamasına az bir zaman kalmışken, çin'le büyük ölçüde ilgilenmiş ve Sultan Abdülhamid merhum, hilafet siyasetinin parlak bir zaferini bu alaka sayesinde temin etmişti.
şöyle ki; 1900 yılında çin'de ortaya çıkan milliyetçilik hareketi, Boxer isyanı adıyla bilinen bir başkaldırma ile Batılı diplomatları büyük bir tedhişe muhatab kılmıştı.
ilk olarak cadde ortasında Alman Büyükelçisi Kettler'in öldürülmesi üzerine II. Wilhelm, Sultan Abdülhamid Han'dan yardım talep etmişti.
Bu talebi, çin'e müdahale etmek için mükemmel bir bahane olarak kullanan Sultan Abdülhamid, oraya bir heyet göndererek sükünet telkininde bulunmuştu.
Zira çin'in o günkü beşyüz milyonluk nüfusu içinde takriben elli milyon çin asıllı müslüman vardı. Bunlar camilerinde Cuma hutbelerinde Sultan Abdülhamid 'in halife sıfatıyla adını zikrediyor ve ona dua ediyorlardı.
Abdülhamid'in Mirliva Enver Paşa riyasetinde gönderdiği bu heyet, çin'e ulaştığında isyan yatışmış olmakla beraber her tarafta onun sükunet telkin eden fermanı çince olarak duvarlara asılmış ve Abdülhamid bu müdahale sonunda Pekin'de komünist ihtilaline kadar devam etmiş bulunan pekin hamidiye islam universitesi adıyla bir müessese kurmuştur...
(bkz: ikinci abdülhamid in asya projesi)
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar