bugün

din nedir

Birisi afyon der...
Vücuduna bombalar bağlayıp cuma namazından camiden çıkan insanların arasına dalıp kendini ve orada ki masum herkesi öldüren, bunun için cennete gideceğini huriler alacağını düşünen insanı örnek gösteren birine haksız diyebilir miyiz?

Birisi psikolojik rahatsızlık der...
insanlık tarihi boyunca binlerce yıl öncesinden beri yapılagelen eziyetler (ölen idaresinin atı eşleri de bazen öldürülüp bazen canlı olarak gömülmesi, din adına şeytan çıkarma ayinleri, arınma ayinleri, anma töreni adı altında çeşitli toplumlarda kendi bedenine yapılan şiddet vb) bunlara bakıp psikolojik rahatsızlık diyen haksız mı?

Birisi toplumsal şizofren der.
Tarih boyunca toplum gerçeklikten uzaklaşmış, zarar ziyan bilmez halde yaşamı yok ediyor ve bindiği dalı kesiyor.
Brezilya da tanrı vergisi dedikleri yağmur ormanları uluslararası gıda tekelleri çıkarına GDO'lu ürün ekimine kurban edilirken en büyük isa heykelini Rio da dikmek...
Petrolün kaynağında şeriat din savaşını aynı dinden olduğunu iddia eden insanlar bir birini öldürürken ve dünya da en fazla sağlıklı likitide akışı içinde zenginlik içinde Suudi Arabistan açlıktan ölen öldürdüğü komşusu yemen.
Bunları örnek gösteren ve toplumsal şizofren diyen haksız mı?

Sözlükte bunun gibi bir çok tanım yapana dinsiz din düşmanı diyebilirsiniz.
Haklısınız.
Onlar da din adına kişisel toplumsal davranış eylem olayları örnek gösterdiğinde onlar da haklı olur.
O zaman din nedir?
islâm mı?
Allah katında olan Kur'an da yazan mı?
Hangi islâm?
Müslüman'ım diyenin islam anlayışı mı?
Hangi Müslüman?
Aynı şekilde ibadet etmeyen, aynı görüşte olmayan, elinde ki kitap ve dilinde ki Allah dan başka hiç bir ortak yanı olmayan aynı mezhep aynı tarikat içinde bile fırkalara bölünmüş müslümanlar bir birini daha az Müslümanlık, dinden çıkma, az çok sevap ile itham etmesine bakarsak?
Din nedir?
inanç mı?

inanç olsaydı ve elmanın ağaçtan yere düşmesi gibi tüm dünya da kabul edilen tartışılmaz yer çekimi kanunu gibi tek bir inanç olurdu?

Hayır!
Bilmiyorsunuz...
Burada herkes yaklaşım yönünden haklı.
Din su gibidir. Koyduğunuz kabın şeklinde renginde size görünür olduğundan haklısınız.
Din bir inanç değildir.
güncel Önemli Başlıklar