volvo

saglam otomobiller yapan nadir bir sirkettir.
volvo trucks, renault trucks (volvo penta programinda gelistirilen volvo motorlarin aynisi renault kamyonlarinda da bulunur), Mack ve Nissan´i bünyesinde bulunduran, otobüs ve is makineleri de üreten firmadir. sivil ucaklar icin de parcalar üretir. merkezi isvec´in göteborg sehrinde bulunur. toplam 93000 calisana sahip ve 2014 yilinda 283 milyar kron ciro elde etmistir.

1927 yilinda otomobil üreten bir sirket olarak acildi. 1999 yilinda ford´a satildi. 2010 yilinda da 1,8 milyar dolara cinli otomobil firmasi geely grubuna satildi. sirket gelly grubuna gectikten sonra dizayn ve teknolojide cizgisinden cikmadan diger üreticilere göre büyük farklilar yaratmis, rakiplerine (mercedes, bmw, audi, saab vs. vs.) kafa tutabilecek kapasiteye hizli bir sekilde tekrar ulasmistir.

isvec´in yerli diger otomobil sirketi saab, general motors tarafindan yanlis politikalar ile bitirildigi icin, gelly´e ait olan volvo´nun önü komple acilmis oldu.

otomobillerindeki dizel motorlarini genelde psa´ya ait motorlardan kullanir ve güvenlige önem veren nadir otomobil üreticilerindendir.