bugün

sirius

kış gecelerinde yeri çok rahat bulunabilir. yaz gecelerinde görmek pek mümkün değildir yalnız yazın sonuna doğru görebilmek için bu entrynin yazıldığı saatlere kadar beklemeniz gerekebilir.

bilmeyenler için yerini anlatayım.

orion ya da avcı takımyıldızı'nı bulun. güney doğudan doğan bu takımyıldızın en önemli özlliği neredeyse alt alta dizilmiş üç yıldızdan oluşan kemeridir. güneydoğudan doğar dediysem siz sadece güneydoğuya bakmayın belki o saatte tepenize gelmiştir bir göz atın gökyüzüne. kemeri bulduktan sonra kemerin sağındaki ve solundaki ikişer çift parlak yıldızı da bulursanız orion'u bulursunuz. anlatımımdan bir şey anlamadıysanız images.google.com da orion yazın şekli çıkacaktır. yıldızların görülebildiği kış gecelerinde gökyüzüne baktığınızda şekli de biliyorsanız bulamamanız imkansız gibi bir şeydir.

neyse orion'u buldunuz. sirius'u bulmak için orion'un sol alt köşesinden aşağıya inin. diğerlerinden daha farklı metalik maviye çalar bir renkte sivri sivri parlayan bir yıldız var. sivri sivri parlamak ne demek bilmiyorum ama baktığımda metalik rengin de etkisiyle öyle bir tanım gelkdi aklıma. neyse işte o gördüğünüz sivri sivri parlayan yıldız sirius'tur. gökyüzünün en parlak yıldızıdır kendileri. tanıştırayım memnun olun.

entry'i taze taze okuyan şanslı yazarlardansanız kendinizi hemen dışarıya atıp güneydoğuya bakın çünkü kendileri an itibariyle arz-ı endam etmektedir.