bugün

fener alayı

hiç sevmediğim, saçmalığın daniskası olarak düşündüğüm bir çeşit ritüel.

resmi bayramlarda yada ünlü bir sanatçı (solcu olmak zorunda yoksa kabul olmaz ritüel) öldüğünde yapılır, üstüne türlü türlü de haberi yayınlanır; "coşku dolu fener alayı"

Etkileneceksin, huşu içinde kendinden geçeceksin, belki de "Hitler görmüş Alman kadını" gibi orgazm olacaksın. yani güya hesapta öyle... (ben etkilenmiyorum)

Fener alayı Hitler Almanyası'nda vardı. Bir de Cumhuriyet Türkiyesi'nde var. (o kadar kitap okudum, Sovyetler Birliği'nde de yapıldığına hiçbir kaynakta rastlamadım. Bir tek Letonya'da varmış galiba. Ku Klux Klan örgütü de bu tür "alevli malevli muhabbetlerde" haç yakar, sonra da gider gariban bir zenci yakalayıp onu yakarlar ama buna fener alayı der misiniz bilemem.) .

Lakin, fener alayının arzu edilen etkiyi uyandırması için "etrafın karanlık olması" da gerekir. örneğin Bağdat Caddesi'nin şıkır şıkır "Şanzelize" misali ortamında bu müsamere hep güme gider.

Almanya'da bu işi SA ve SS kıtaları yaparlardı, eskiden bizde meşaleleri genellikle askere taşıtırlarmış, bir de pelerin giydirirlermiş işe fiyaka katmak için...

"Ortaçağ özlemi" kokan, işe "gizem mizem" bulaştıran, "şövalye mövalye" çağrıştıran bir Nazi dıngıllığıdır da biz neden bunu yaparız hiç anlamış değilim...

Tabii, "ben fener alaylarına katılmadan yaşayamam" diyen lümpenler var ise günümüzde hala, meşale yerine cep telefonlarını da kullanabilirler!.