bugün

insanat bahçesi

bahçe sakini de kendine ayıracak boş zamana kavuşur artık.hayvanat bahçesinde boş zamanın kullanılış biçimi her türe göre değişir kuşkusuz. bazı hayvanlar güneşte yan gelip yatar, bazıları içinse sürekli işsizlik durumu dayanılması güç bir baskı yaratır. eğer bir insanat bahçesinde oturuyorsanız, ister istemez bu ikinci kategoriye giriyorsunuzdur. araştırmaya meraklı,icatçı bir beyniniz olduğu için, hiçbir şey yapmadan duramazsınız uzun zaman. durup dinlenmemecesine, gittikçe daha özenle hazırlanmış birtakım işlere girişirsiniz. bir şeyler araştırır, örgütler,icat eder ve sonunda daha da kıskıvrak bağlamış olursunuz kendinizi. inceliğe kaçtıkça da, atalarınızın milyonlarca yıl boyunca içinde yaşadıkları doğal kabile koşullarından uzaklaşmış olursunuz.

Çağdaş insanlık tarihi, bu zor ilerlemenin sonuçlarıyla bağdaşabilmenin tarihidir. analaşılması güç ve insanın aklını karıştıran bir durum ortaya koyar. bir yandan aslında tabiatı gereği karmaşık olduğu, bir yandan da bizler hem oyuncu hem seyirci rolünde bulunduğumuz için. bir hayvan bilgini gözüyle baktığımızda, durumu biraz daha aydınlatabiliriz belki. ben de ilerideki sayfalarda böyle yapmayı deneyeceğim. seçtiğim örneklerin, batılı okurların bildiği şeyler olmasına özellikle dikkat ettim. ama bu, vardığım sonuçların yalnızca batı kültürleri için geçerli olduğu anlamına gelmez. aksine,bu temel ilkelerin dünya yüzünde, kentte yaşayan herkese uygulanabileceği kanısındayım.

sakın, "bir felakete doğru gitmektesiniz,hemen geri dönün" gibi bir şey söylediğimi sanmayın. toplumumuzun yorulmak bilmez ilerleyişi,araştırma ve icat etme gibi iki güçlü içgüdümüzü alabildiğine koyvermeyi gerekli kılmıştır. bunlar bize atalarımızdan kalan biyolojik mirasın ayrılmaz parçalarıdır. yapma ya da doğa-karşıtı bir yanları yoktur.büyük güçlülüğümüzün olduğu kadar, büyük güçsüzlüğümüzün de kökeninde yatar bu iki içgüdü. ben yalnızca bu iki içgüdünün gereklerini yerine getirmek için ödediğimiz bedelin yüksekliğini ve faturayı ödemekte gösterdiğimiz becerikliliği ortaya koymak dileğindeyim.oyun, gittikçe büyümekte, riski çoğalmakta, kayıplar daha korkunç, oyunun hızı daha baş döndürücü olmaktadır.ama, bütün risklerine rağmen dünyanın en heyecanlı oyunu olduğu da kuşkusuzdur.bir düdük çalıp da oyunu yarı yerde durdurmaya kalkmak çok saçma olur.

ne var ki, çeşitli biçimlerde oynanması mümkündür ve oyuncuların gerçek karakterlerini bilirsek, hem oyundan daha fazla yararlanabiliriz hem de daha tehlikeli bir durum alıp sonunda bütün insan türünü bir felakete sürüklemesini engellemiş oluruz.*