bugün

örnek vermek gerekirse bir ördek yavrusunun ya da su kaplumbağasının yumurtadan çıkar çıkmaz hemen suya koşması ve 40 yıllık profesyonel yüzücüymüş edasıyla suda salınması içgüdüsel bir davranıştır.
bazı kendini bilmezler, "insan düşünen bir hayvandır" gibi kelamlar sarf etmektedirler. oysa insan her zaman akıl ve düşünceyi yani mantığını kullanmaz.
insanlar düşünme yetilerini ancak içgüdülerinin gösterdiği amaca ulaşabilmek için kullanır. yani düşünce bir amaç değil araçtır. amaç içgüdüsünün vermiş olduğu hedefi gerçekleştirebilmektir.
insanlar, meslek seçme, eş seçme, yuva kurma, iş kurma, gibi bir çok hayati unsurda her zaman mantıklarıyla mı karar verirler ?
bunun cevabı elbetteki hayır olacaktır. insanlar hayati önem taşıyan tüm kararlarında içgüdülerine göre hareket ederler. *
sonuç itibariyle insan düşünebilen bir hayvan değildir. insan da tıpkı hayvanlar gibi içgüdüleriyle hareket eden ve kararlar veren, hayvanlara nazaran çok daha akıllı ve çok daha fırlatma bir canlıdır efendim.
öğrenme psikolojisine göre, bir türün tüm üyelerinde görülen ve uyarıcısı belli olmayan davranışlardır. arının bal yapması, kuşların göç etmesi gibi hayvanlara ait bir özelliktir.insanlarda içgüdü yoktur, insanlarda görülen ve içgüdüye benzeyen davranışlara içgüdüsel davranış denir. örneğin bir civcive kimse senin artık zamanın geldi kır şu kabuğunu demez o zamanı gelince kendiliğinden kırar ona bu gücü veren iç güdüdür işte. insan öğrenme yoluyla gerçekleştirir bu tür davranışlarının çoğunu.
organizmanın doğuştan getirdiği, öğrenilmemiş, türe özgü, otomatik davranışlara verilen isimdir. arının petek yapması, örümceğin ağ örmesi içgüdüsel davranışlara örnek verilebilir.
hayvanlara özgüdür.
temeli makbuldür.
insanoğlunun bulduğu en içten ve en güzel kelimedir içgüdü. Ahlaki değerlerin karakterize edilmesinin depo halidir en yalın haliyle.
baş rollerde anthony hopkins ve cuba gooding jr'ı gördüğümüz, 1999 yapımı muhteşem film.

(bkz: instinct)
hayko cepkinin aşkın ızdırabını albümünün beşinci şarkısı.
http://fizy.com/#s/3y7403
bir hayko cepkin şarkısı. biri gelse, biri görse, biri sevse beni..
--spoiler--
Yok, olup gider biri alır götürür seni
Yine beri saran bu yol bulsun ikimizi
Yelkenleri savur biri yakar görür öldürür
Beni sana sıkı saran yokluk olsun umrum değil
Yeni bir gün oldu aslında
Yok, oldum ben birçok zamanda
Kendime vurdun sen yokken
Fikrimle yok oldum o bilmem
Biri gelse biri görse biri sevse bini
Biri bana geri gelse sanki gökkuşağı rengi...
--spoiler--
(bkz: hayvansı)
canlılarda doğuştan var olan, hiç öğrenilmeden başarılı şekilde yapılan eylemler bütünüdür. Bu konudaki kanı dedelerinin yaşayıp geçirdiklerini kalıtsal olarak aktarılmasıdır.
`http://www.youtube.com/watch?v=6RpWFa8oD9U`

--spoiler--
bu yolun sonu tekrarı var mıdır bilmem? hayalim benim bahsetsinler ikimizden.
--spoiler--
içgüdünün olduğu yerde akıl olmaz. yani aklın olmadığı yerde bulunan güdüdür.
temeldir.
Instinct...
psikolojide insanda olmadığı kabul edilen.
hayvanlardaki içgüdü insanlarda da vardır. fark; insanlar sadece içgüdüleriyle değil akıllarıyla da hareket eder.
icgudu dedigimiz sey canlilarda dogustan gelen bi ogrenmislik durumu aslinda yani sonrada kazanilmayan bir sey hayatta kalmaya yardimci seyler. her turun kendine ozgu icguduleri oldugu gibi butun turlerin de ortak bi icgudusu olabilir mesela annelik icgudusu. 

mesela hayvanlardan bikac ornek verecek olursam orumceklerin ag kurmasi tamamen icgudusel bir sey. mesela bir insan yuzmeyi ogrenmek icin calissir zaten ogrenmek icin diyom ya ama ordekler dogar dogmaz kendiliginden muazzam bir bicimde yuzmeye baslar. mesel bir sincap ormada bir tilkiyle ilk defa karsilastiginda saklanir tilkiyi tanidigindan kotu oldugundan degil sadece icgudusel olarak. yani bu icgudu canlilarin hayatta kalma sansini arttiran bir sey.
som balıkları yıllarca denizde yaşar. fakat üreme vakti geldiğinde yüzlerce kilometrelik yolu kat ederek doğdukları tatlı su nehirlerine dönerek yumurtlarlar. doğduğu nehrin kolunda yüzmekte olan bir som balığı yakalanarak nehrin başka bir koluna nakledilse, derhal yanlış yolda olduğunu sezerek geri döner ve asıl gideceği nehir koluna ulaşır. yılan balıkları ise yumurtlamak için yaşadığı tatlı sulardan denizlere göç ederler. binlerce kilometre kat ederek bermuda’nın güney açıklarında denizin 7000 metre derinine inerler. burada yumurtladıktan sonra ölürler. yumurtadan çıkan yavrular bir müddet sonra ölmüş annelerinin geliş yolunu bularak sâhile varırlar.
buradan da hiçbir kılavuz olmadan annelerinin yaşamış olduğu eski nehir, göl ve su birikintilerine ulaşırlar. hayvanlar âleminde akıllara durgunluk veren, insanoğlunu hayret ve şaşkınlık içinde bırakıp, bunları yaratan hakkında derin düşüncelere daldıran böyle yüzlerce bilinen olay vardır. 
yaratici olduguna inanan uzmanlar bu seylerin yaratici tarafindan lutfedildigini dusunuyo ama otekiler tam olarak boyle bir seyin tam olarak nasil mumkun oldugunu bilemiyo. 

freud iki sekilde acikliyo insani icguduyu cinsel icgudu ve benlik icgudusu. bunlarin toplamina libido deniyo. 
beslenme
bosaltma
korkma
ureme
rekabet
kahramanlik
ve thanatos(saldiri ile yok etme) icguduleri. yani hatamizin cogunu sekillendiren icguduler. ve ilginc bir bilgi vereyim thanatos icgudusu sadece insanlarda bulunan bir ic gudu. hicbir hayvan turunde gorulmemis ki bir araya gelip ayni turden hayvanlari yok etsinler. is yeri teroru olarak bilinen mobbing var ya bu da bu kategoride.
Siktiri boktan bişey işte.
Varoluşun bir amacı varsa, doğru cevapların bulunabileceği ender kavramlardan biri.

içgüdü bir canlının varlığında mevcut olan, sonradan öğrenilmemiş davranışlar bütünü. içgüdüsel davranış için bir beyne bile ihtiyaç yoktur. En basit kavramda bakterilerin bile sürekli olarak DNAsını aktarma eğilimi, hücrelerin birbiriyle bir bütün olarak çalışması bunlara örnek gösterilebilir.

Bir ördek, doğar doğmaz yüzme yeteneğine sahip olur. Çünkü ördeğin sonucu yüzmektir. Peki ördeğin sebebi nedir? işte burada sorunlar başlıyor.
görsel