bugün

bizans

doğu roma imparatorluğu, ya da 16. yüzyılda alman hieronymus wolffun adlandırmasıyla bizans imparatorluğu, roma imparatorluğunun 395te doğu ve batı olarak ikiye ayrılmasıyla ortaya çıktı. başkenti roma olan batı roma imparatorluğu 5. yüzyılda germen kabilelerince yıkıldı. merkezi konstantinopolis {bugünkü istanbul} olan ve doğu roma imparatorluğu da denen bizans imparatorluğu ise, bin yılı aşkın süre varlığını sürdürdü. bizansın ortaya çıkışı, roma imparatoru i. constantinusun başkenti, romadan bugünkü istanbula taşımasıyla da yakından ilişkilidir.

roma imparatoru i. constantinus {büyük konstantin}, 330da imparatorluğun başkentini eski yunan kenti byzantiona (bizans) taşıdı ve yeni başkente, constantinusun kenti anlamına gelen konstantinopolis {constantinopolis} adını verdi. constantinus, romadan senatörler ve yüksek memurlar getirterek konstantinopoliste yeni bir yönetim oluşturdu ve kenti yeniden imar etti. roma çoktanrılı olmasına karşın, konstantinopolisi bir hıristiyan kenti yaptı ve kendisi de bu dini benimsedi.

bizansın yöneticileri kendilerini roma imparatorluğunun gerçek mirasçıları olarak kabul ettiler ancak öte yandan roma ile ilişkilerini de sürdürdüler. roma imparatorluğunun batı kesimi küçük devletlere ayrılıp parçalanırken, bizans imparatorluğu bütünlüğünü korumayı başardı. batıdan bağımsız olarak doğu akdenizde egemen olan bizans imparatorluğu, yunan ve roma uygarlıklarının son merkezi oldu.
*