bugün

musul

--spoiler--
ingiliz Guardian gazetesi bugün Musul’da bulunanların tanıklıklarına yer verdi. 2 yıldır IŞiD kontrolündeki kentte yaşayan Ebu Muhammed, herkesin evlerinde oturduğunu söyledi. Öte yandan, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) çatışmalarda IŞiD’in kimyasal silah kullanabileceği endişesiyle gaz maskesi siparişi verdiğini açıkladı.
Aslen Şii olan fakat korktuğu için Sünni olduğunu söyleyen Muhammed, IŞiD militanlarının şehirde motosikletle gezdiğini ve silahlarının bulunduğunu anlattı.
Hava saldırılarında hedeflerin tam isabetle vurulduğunu söyleyen Muhammed, IŞiD'lilerin sivillerin yaşadığı evlere girdiğini ve yerel nüfusla karıştığını ifade etti.
35 yaşındaki Muhammed, “insanlar Musul'da canlarından bezdi. Çoğunluk mümkün olduğunca kısa bir süre içinde IŞiD'in gitmesini, Irak ordusu ve Peşmerge'nin şehre girmesini istiyor” dedi.
“Çok kafa kesme vakası, kafeslerde boğulan insanlar, binaların tepelerinden atılan insanlar gördük” diyen Muhammed, “Valilik Binası'nın yanındaki bir binadan atılan bir adam gördüm üç ay önce. Sonrasında haftalarca uyuyamadım” şeklinde konuştu.
Irak şimdiye kadar savaş uçaklarından IŞiD kontrolünde bulunan 16 bölgede toplam 17 milyon broşür attığını açıkladı.
Söz konusu bildirilerde, kent sakinlerine kalabalık bölgelerden uzak durmaları ve daha sonra açıklanacak zamanda IŞiD'e karşı ayaklanmaları çağrısı yapılıyor.
Öte yandan, DHA’nın haberine göre; Uluslararası Göç Örgütü (IOM) çatışmalarda IŞiD’in kimyasal silah kullanabileceği endişesiyle gaz maskesi siparişi verdiğini açıkladı.
BEYAZ SARAY’DAN UYARI GELMiŞTi
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest basın bilgilendirme toplantısında operasyonların ne zaman sonuçlanacağına ilişkin herhangi bir zaman çizelgesinin bulunmadığı belirtmişti.
Earnest, kentin örgüt için önemine dikkat çekerek, şöyle konuşmuştu:
“Musul IŞiD için sembolik bir ehemmiyete sahipken onları buradaki yerlerinden etmek önemli bir stratejik oyun. Musul büyük bir şehir olduğu için IŞiD de son iki yıldır burayı savunmak adına kazılar yapıyor. Şehri korumak için masum insanların hayatlarını tehlikeye atmakta tereddüt etmeyeceklerini biliyoruz. Kenti ellerinde tutmak için son derece ahlak dışı ve tehlikeli taktiklere başvurabilirler.”
IRAK’TAN SiViLLERE KRiTiK ÇAĞRI
Bugün Irak tarafından önemli bir açıklama geldi. Irak ordusu, şimdiye kadar savaş uçaklarından IŞiD kontrolünde bulunan 16 bölgede toplam 17 milyon broşür atıldığını açıkladı.
Söz konusu bildirilerde, kent sakinlerine kalabalık bölgelerden uzak durmaları ve daha sonra açıklanacak zamanda IŞiD'e karşı ayaklanmaları çağrısı yapılıyor.
--spoiler--