nestle

Önceleri dikkat etmeden aldigim ürünlerini artik protesto ettigim icin ne alirsam nestle olmamasina özen gösterdigim kan emici, hak yiyici, sömürücü ne desem azdir firmasi.

Afrika'da bir cok ülkede henüz üretim izni verilip verilmedigi bile belli olmadan fabrikalari direk üretime sokmus ve halkin icme suyu kaynaklarini ele gecirip, siselere doldurup satan, üstüne calistirdigi ve sulari alinmis olan iscilerine günde 1-2 litre su verip; hem iscilerin emegini hem de dogal haklarini ellerinden alan bir firma. Bu bir cok sömürülerinden sadece bir tanesine örnektir.

su hakkı; "su, her canlinin dogal hakkidir."
özellikle tekrar belirtmekte fayda var. sadece insanlarin degil, her canlinin!
su, bütün canlilar icin hayati önem tasir. su olmazsa; bitki yetismez. bitki olmazsa; fotosentez olmaz. fotosentez olmazsa; hayvan yemi ve besin olmaz. yem olmazsa; hayvan olmaz. hayvan olmazsa; biz ve doga döngüsü olmaz.
kisacasi; suyu elinde barindiran kisi veya canli; dünyanin kontrolünü eline gecirmistir. nestlé´de dünya üzerindeki su kaynaklarina ilgisi olan bir cok firmadan bir tanesi ve izlemis oldugu su politikasi ile de dünya kontrolünü ele gecirmeye calistigi izlenimini vermektedir. tabi ki bu firmanin ilgi alani sadece su kaynaklari degil; ayni zamanda tahil ürünleri de ilgi alanlari icerisindedir. özellikle; hindistan, brezilya, arjantin, ukrayna vs. vs.

Nestle kimdir, nedir?
özetle asagidaki resimde paylastigim markalar zincirleri listesinden hangi markanin hangi gruba ait oldugu görülmektedir. bu resim size sadece önbilgi vermek icindir. daha fazla ayrintili bilgi edinmek isteyenlere nestlé´nin tarihcesini arastirmalarini ve "we feed the world" isimli filmin izlenmesini öneririm.
görsel

nestlé, günümüzde de bir cok markanin hisselerini almaya devam etmektedir. en asagida catisi altinda barindirdigi markalar listesi bulunmaktadir. eminim bir cok yerde gördügünüz ürünleri bulabilirsiniz. bu listede en uzun markalari barindiran basliklardan bir tanesi de her canlinin dogal hakki olan icme suyudur. bu marka ve bu marka gibilerin dogal icme suyuna el koyup, sadece siselere doldurup, faiş fiyatlara insanlara satmalari da ilginctir.

türkiye´de yasayan bir kisinin, icmek icin illaki afrika suyuna ihtiyaci olabilir mi? veya taaa avustralya´da yasayan birisinin türkiye suyuna?
tabi ki; hayir.

söyle düsünelim. bir köyde yasiyorsunuz. sadece kendi bahcenize kazdiginiz kuyudan su ihtiyacinizi gideriyorsunuz. köyün muhtari bir su sirketi ile anlasiyor ve sizin bahcenize su doldurma tesisi yaptiriliyor. kendi bahcenizde, kendi kuyunuzun suyunu doldurmaniz icin sizi bu tesise isci olarak aliyorlar ve size sizin suyunuzu tekrar satiyorlar.
(burada muhtar devlet, siz halksiniz).

aljazeera kanalinin paylasmis oldugu blood and water (kan ve su) isimli videosu:
http://www.aljazeera.com/...ater-160920064355648.html

tabi kaynak vermeden kuru kuruya bu konu hakkinda bilgi vermek yanlis olur ve daha fazla bilgi sahibi olunmasi icin asagida paylasacagim güvenli linklerden faydalanilabilinir. ne yazik ki; bu konu hakkinda türkce kaynaklara denk gelmedim.

http://www.nestle-waters....A9-Waters-in-South-Africa

bu konu hakkinda cekilmis bir belgesel filmi hakkinda bilgi edinebilir ve filmi izleyebilirsiniz.
http://www.bottledlifefil.../index.php/the-story.html

zamaninda bu konu hakkinda change.org´da acilmis bir petisyon:
https://www.change.org/p/...yunu-elinden-almas%C4%B1n

http://www.stern.de/wirts...ngenen-jahre-6475346.html

http://www.facing-finance...e-privatization-of-water/

nestlé ne diyor? kisaca söyle; "suyu bilincli bir sekilde tüketmeliyiz. para ile aldigimiz zaman degerli olacagini düsünürüz ve biz suyu koruyoruz." (hadi lan!)
bildiginiz reklam kampanyasi. madem suyu koruyorsunuz, neden suyun bol oldugu yerlerde degil de suyun az oldugu yerleri ele gecirmeye calisiyorsunuz ve kaynakta su bittikten sonra; orada yasayan insanlari cük gibi * ortada birakip gidiyorsunuz? madem suyu koruyorsunuz, neden suyu cam sise yerine plastik siselere dolduruyorsunuz? palm yağı meselesine girmiyorum bile. ortaligin anasini aglatiyorlar.

https://www.greenpeace.de...stand-der-nestle-kampagne

catisi altinda barindirdigi sirketlerin listeleri: (liste tek entrye sigmadigi icin tek tek entry olarak girildi. verilen rahatsizlik icin kusura bakmayin.)
kahvaltilik hububatlar: (bkz: nestle/#34419289)
yogurtlar: (bkz: nestle/#34419297)
kahve: (bkz: nestle/#34419302)
su markalari: (bkz: nestle/#34419304)
diger icecekler: (bkz: nestle/#34419306)
soguk icecekler: (bkz: nestle/#34419307)
dondurmalar: (bkz: nestle/#34419314)
bebek mamalari: (bkz: nestle/#34419322)
protein vb. spor ürünleri: (bkz: nestle/#34419324)
sos ürünleri: (bkz: nestle/#34419326)
dondurulmus ürünler: (bkz: nestle/#34419329)
cikolata ve kekler: (bkz: nestle/#34419332)
hayvan yemi ve kozmetik: (bkz: nestle/#34419335)