yahudi ve hıristiyanlardan arkadaş edinmeyin

kutuplaşmadan ziyade müslümanların uyanık olmalarını salıklayan ayet. artık karakteristik özelliğimiz olan bir bütünün parçasını alıp onu bütüne mal etme alışkanlığı bu ayette de ortaya çıkmaktadır.
öncelikle insan kainatın halifesi olarak Allah tarafından yaratılmış bir varlıktır,diğer canlılar onun emrine musahhar kılınmıştır. insanların en hayırlıları olan kişiler ise Allah'ın elçileri peygamberlerdir. Peygamberlerin vazifesi ise Emr-i bil maruf,Nehy-i anil münker (iyiliği emretme,kötülükten sakındırmadır) dir. buna ek olarak Enbiya suresinde Efendimize (s.a.v) e hitaben "Biz,seni alemlere rahmet olarak gönderdik." ayeti kerimesi de Efendimizin genel olarak bütün insanlığa gönderildiğini ayan beyan ortaya koymaktadır.
ikinci olarak,gerek asr-ı saadette gerekse diğer islam toplumlarında Allah'ı anlatmaya diğer bir ifade ile tebliğe çok önem verilmiş ulema nın icması ile "farzlar üstü farz" olarak addedilmiştir. sonuçta Allah'ı ve Resulunu diğer dinlere müntesip insanlara anlatma çok önemli bir faaliyettir. karşıdaki insan ile ilişkilerini geliştirmeden,samimiyet kurmadan,ortak bazı paydalarda buluşmadan bu insana değil Allah'ı kendini bile anlatamazsın.
bu ayet bize diğer dinlere bağlı insanlarla irtibatı koparmamızı değil aksine ilerletmemizi ancak diğer dinlere müntesip olan insanlar içinde bizlere (dinimize) zarar verebilecek insanlara karşı dikkatli olmamız gerektiğini gözler önüne sermektedir.
zaten az buçuk K.Kerim ile irtibatı sağlam olan az buçuk Efendimizin hayatını okuyan bir insan bu ayetten başka türlü bir mana çıkmayacağını bilmektedir.