bugün

24 teşrin i sani 1942 rammstein yozgat konseri

sözlükte şapkalı harflerin godoş olmasından mütevellit başlık böyle görünse de, orijinalinde 24 teşrin-i sânî 1942 rammstein yozgat konseri'dir.

gelelim çok az kişi tarafından bilinen bu konserin arkasında yatan sebeplere...

malumunuz, 1939-1945 yılları arasında tüm dünya 2. dünya savaşı'nın etkisiyle çöküşün eşiğine gelmişti. bizler türkiye olarak bu savaşa fiilen girmesek de tam anlamıyla tarafsız da olamadık. almanya ile 1. dünya savaşından kalma bir dostluğumuz zaten vardı ancak 2. dünya savaşı'nda bu dostluk bağı iyice güçlendi. ee, bunun rammstein konseriyle alakası nedir? diyebilirsiniz. az sabredin genşler, gelecem.

velhasıl, biz savaşa girmesek de alttan alta almanya ile olan dostluk devam ediyordu. hatta adolf hitler savaşta balkanları fethetmeye başladığında ilk iş ismet inönü'ye "saldırımız kesinlikle size yönelik değildir, biz bi yunanistan'a bakıp çıkacaz. sizin sınırların 85 km yakınına yaklaşırsak kanımız kurusun, kısmetimiz bağlansın." konulu bir mektup yollamıştır.

al belge; https://tr.wikisource.org...C3%B6n%C3%BC%27ye_mektubu

ardından da türkiye'yle dostluk paktı* imzalamayı teklif ederek neredeyse yarım asır süren nişanlılık sürecini izdivaçla taçlandırmak istemiştir. türkiye de bu teklifi, ingiltere ve fransa'ya rağmen kabul etmiştir. bu olaylardan sonra iki devlet hem bağlılıklarını güçlendirmek, hem de savaştan bunalan halkın kafasını dağıtmak için bir konser yapmayı planlamış ve almanya, milli gururu olan rammstein'ı 1942 kasım ayında yozgat'a konsere yollamıştır.

türkiye hükümeti ise o dönemler ülkedeki kıtlıkla fakir düşen halk konsere paçoz paçoz gidip devleti rezil etmesin diye 13 kasım'da tüm devlet personeline ücretsiz kıyafet ve ayakkabı dağıtmıştır.

buyurun bak bu da belgeli; http://tr.wikipedia.org/wiki/1942'de_T%C3%BCrkiye

vikipedi'ye bile güvenmeyenler varsa onlar da bizzat 13 kasım 1942 tarihli tbmm tutanağına buyursunlar; http://www.tbmm.gov.tr/tu...d06/c028/tbmm06028004.pdf

neyse, konu dağıldı yine ancak bu sıradan bir hayran konseri olmadığından olayı tüm detaylarıyla anlatmak gerekiyor. yakın tarihte önemli bir yer tutan bu konserin asıl sebebi siyasi ve hissiyatı olaylardır, o yüzden yazı epey uzadı.

konser doğal olarak zerstören ile başlamıştır. bilindiği üzere rammstein'ın zerstören şarkısının girişinde erzurum yöresine ait olan hüma kuşu türküsünün ezgileri yer alır. bazı kaynaklarda şarkının orijinalinde hüma kuşu ezgisinin olmadığını, rammstein'ın bunu yozgat konseri esnasında doğaçlama olarak eklediğini ve bu versiyonun popüler olup orijinalini bastırdığı söylenir.

zerstören'i dinlemek için; http://www.youtube.com/re...=rammstein+zerst%C3%B6ren

konserin geri kalanında rammstein'ın klas hale gelmiş du hast, reise reise, ich will, engel, rosenrot, mein herz brennt gibi şarkıları çalınsa da mann gegen mann'ı çalmamışlardır. kimileri bunun tesadüf olduğunu iddia ediyor ancak ezici çoğunluğa göre rammstein mann gegen mann'ı bilerek çalmadı çünkü mann gegen mann şarkısının konusu eşcinsellik. rammstein hayranlarının bir çoğu o dönemler türkiye'de tabu olan eşcinsellik mevzusuna bilerek değinmediklerini söylese de rammstein grubunun hiçbir üyesi bu konuda açıklama yapmış değil.

konserden yaklaşık bir yıl sonra, 7 temmuz 1943'te cemil cahit toydemir önderliğinde türk askeri heyeti almanya'ya ziyarete gitmiştir. 1945 yılında iki devlet arasında geliştirilen gizli bir strateji doğrultusunda ilişkiler yıpranmış gibi dursa da günümüze kadar devam etmiştir.

liseliler bilmez ama bugün almanya ile türkiye arasındaki dostluğun temelleri 24 teşrin-i sânî 1942 rammstein yozgat konseri ile sağlamlaştırılmıştır.
güncel Önemli Başlıklar