bugün

uzun hasan

yanlış bilindiği üzere annesi trabzonlu kommenos prensesi değil pir ali bey in kızıdır. eşi trabzonlu rumdur, bir de dedelerinden fahreddin kutlu bey trabzon dan kız almıştır.

şovenist tarih yazıcılığı kendisini hain ilan etmiş ama aynı adamlara sorsan resmi tarih hebele hübele demekten gayrı laf etmeyi bilmezler, haberleri yok ki asıl kendileri dedikodu borazancıları olmuş!

uzun hasan kommenlerin cizyedarıdır, sultan ikinci mehmet ile de anlaşıp ordusunu toplayarak gürcistan a gazaya gitmişken sultan ikinci mehmet sözünden dönerek uzun hasan ın annesi sare hatun u yanında rehine tutarak trabzon u almıştır. 1456 yılında şeyh cüneyd trabzon u gaza ile kuşatırken rumları kurtaran da yine vezir hızır bey olmuştur.

uzun hasan ın osmanlı yla yaşadığı problemler kara yülük osman ın timur dan aldığı menşur sayesinde osmanlı dan her sene hediye alma hakkı kazanmasına dayanır. dahası, uzun hasan kommenlerin damadı olarak onların kapadokya daki haklarını üzerine almış, osmanlı nın koyul hisar ı almaya çalışması da çatışma ortamı yaratmıştır.

biz de seviyoruz fatih i, ama doğruyu eğip bükecek, hakikati çarpıtacak kadar değil. birini idealize etmek için diğerini yerin dibine sokmaya gerek yok, herkese hakkını verince sen de kendini daha rahat hissedeceksin.