bugün

monk

advanced dungeons and dragons'ta belli bir seviyeden sonra celestial being'e bağlayan hayvan oğlu hayvan! öyle ki +1'den aşağı silah işlemez. yok efendim, gayba karışıp istediği yerden çıkar. yok efendim burj khalifa'dan atlar da burnu ayak parmağını bile incitmez.

ha o seviyelere gelene kadar cidden zordur bununla oynamak. bir kere herifin adam gibi ne silahı var ne incik boncuğu. yeterlilik* desen zaten hiç yok; zırf bile giyemez. yetenek* deseniz 4+zeka ki zekâ bunlar için en önemsiz istatistik, yani eksilerde gezip 3 yetenek alırsınız genelde. ama şöyle güzellikleri var:

1- tüm save'leri +2 olarak başlar ve buna uygun olarak yükselir. d&d âleminde her save'i böyle olan başka sınıf* yoktur.
2- base attack bonus'u rogue'larla aynı biçimde yükselir. yani +0'la başlar, 20. seviyede +15/+10/+5 olur. adam gibi silah ve zırf kullanmayan bir sınıf için bu gayet de babadır.
3- silahsız vuruş* diye bir olayı vardır. hemen hiçbir silaha yetkin olmamasının tüm dezavantajını siler atar. hasar zarı 1d6 olarak başlar, 20. seviyede 2d10 olur. yani "aman da silah bulayım, büyülü olsun" gibi dertleri de yoktur.
4- ac'si +0 ile başlar 20. seviyede +4 olur. bu da zırh giyememesini siler.
5- zırh giymediği durumlarda yürüme hızına bonus alır. 1. seviyede böyle bir bonus yoktur. 3. seviyede +10 ft., 6. seviyede +20 ft., 9. seviyede +30 ft., 12. seviyede +40 ft., 15. seviyede +50 ft., 18. seviyede de +60 ft. zırhsız hız bonusu vardır. yani adam bir turda size 18 metre fark atıyor. usain bolt bu kadarını yapamaz!!!
6- her seviyede yeni yeni, cici cici özel yetenekler geliştirir. bazıları;

a) 20. seviyede büyülü varlıktır. yani artık o insan, elf, dwarf falan değildir. yaptığınız büyülerden de buna göre etkilenir ki buna bir de hasarlardan 10 puan düşürmesi de eklenir.
b) 19. seviyede 1 + keşişin seviyesi kadar tur eter boyuta geçebilir. bunu bir kerede ya da peyderpey yapabilir.
c) 17. seviyeden itibaren tüm canlılarla konuşabilme yeteneği edinir.
d) 15. seviyeden itibaren quivering palm diye bir olayı vardır. haftada bir kez kullanılabilen bu özellik ile vuruşu gerçekleştirdikten sonra keşişin seviyesi kadar gün içinde ölür. buna hemen ya da 15 gün sonra da denebilir. buna karşı hayvanî bir will save atmanız gerekir bu da 22 ve üstüdür genelde. yani zoooooor, zor bir daha bana da güvenme!
e) 11. seviyede her türlü zehre bağışıklık kazanmaca.
f) 5. seviyeden itibaren doğaüstü ve büyülü olmayan her türlü hastalığa bağışıklık kazanmaca.

hâl böyleyken monk oynamak zor zanaâttır. hele bir de kuralcı* olma zorunluluğu, multiclass yapamama illetini falan da ekleyebilirsiniz. ama şu da var, multiclass yaparsanız o âna kadar kaçıncı keşiş seviyesindeyseniz onun tüm imkânlarından yararlanmaya devam edebilirsiniz. belli bir seviyeye kadar partiniz sizi taşır ama belli, yaklaşık 15., seviyeden sonra siz partinizi taşırsınız. öyle ki ejderhaları tek darbede indirirsiniz falan!

tabii bunun bir de düşman olanı var. partinizin ortalama seviyesinden 5 yüksek bir keşişle karşılaşırsanız bordo bereli görmüş pokökü teröristine bağlarsınız.

sonuç olarak monk iyidir. çoğu kuralcı sınıf, misal paladin denen şerefsiz, gibi partiye almasanız bir, alsanız bin dert değildir. tek yapmanız gereken sabırla ölmemesini sağlamaktır. emin olun, size borcunu fazlasıyla ödeyecektir.

yalnız evil parti yapmıyorsanız evil keşişi hiç tavsiye etmiyorum. sikerler kamil hepimizi sikerler!
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar