bugün

toefl

"Notetaking" konusunda vasat olanlarin s.cip batirdigi sinav. Zira sinavin 4 bolumunun ucunde kol gibi notlar almak zorunda kaliyorsunuz.

Onceki entrylerde teorik bilgi verilmis cok detaya girmeyecegim, direk kendi tecrubemi yazayim.

Reading en mala baglayacaginiz bolum, hele benim gibi sanssizsaniz ve 60 dakikalik bolum experimental yuzunden bir 20 dakika daha uzayip 80 dakika olursa tam oturdunuz demektir. Experimental dedigim su: Reading bolumunde normalde 3 metin olur fakat ananizin karnindan sanssiz dogduysaniz yapacak bir seyiniz yoktur cunku girdiginiz sinavdan sonraki sinavlarda cikacagi icin oncesinden deneme amacli sinava dahil edilen experimental metni de yapmak zorunda kalirsiniz. Bu experimental metin herkese denk gelmez, ayni merkezdeki kisilerden bile en cok birkacini bulur. Evet, bana denk geldi ve tum sinav anam agladi fazladan 20 dakika reading yapinca. Bu arada hangisi experimental anlamiyorsunuz, sorun da burada zaten. Illa yapmak zorundasiniz, ve test skorunuza yansimiyor bu kisim, 20 dakika beyniniz m.kiliyor o kadar anlayacaginiz.

Buyuk motivasyonla girdigim sinav, Reading bolumunun sevmedigim konulardan (Civil Engineering vs.) gelmesi ve experimentalin isin icine karismasi ile birlikte Listening'e asiri b.ktan bi giris yapmamla devam etti.

Listening'de experimental gelmedi Allah'tan, buna da sukur. Ama sorular ETS, Barron's gibi kaynaklardaki listening sorulariyla pek alakasizdi, zira ben cok zorlandim. Bazi sorulari salla basini mantigiyla cozdum, tuttu mu tutmadi mi gorecegiz. Ama Reading'in kotu etkileri yuzunden odaklanamadim bile, cok hizli gecti ve son soruyu 2 saniye kala cevapladim, cok hantaldim.

Speaking en korktugum bolumdu, sinavdan once de sadece 1 hafta speaking calistim o kadar zaten, yine de en cok burada zorlandim cunku kaliplari bilseniz bile yetmiyor, ornegin son soruda 2-3 dakikalik bir ders dinletiyorlar ve bu dersi ozetlemenizi istiyorlar soruda, ders ozellikle sevmediginiz bir branstan gelirse isteksiz dinliyorsunuz zaten, not aliyorsunuz tonla, fakat bu notlari toparlamak ve summarize etmek icin sadece ve sadece 30 saniyeniz var, sinav aninda bu sure nasil geciyor anlamiyorsunuz zaten o yuzden Time Management cok onemli, ben ettim siz etmeyin, halledin su mereti. Belirteyim, cevaplamak icin de 60 saniyeniz var, yani 180 saniyelik dersi 60 saniyeye indirmek amaciniz, en etkili bicimde.

Ve bizim maalesef Turk egitim sisteminde Ingilizce bilmek "derdini anlatabilmek" diye nitelendirildigi icin adamlar size "filanca bir olay oluyor fikrin ne" diye sorunca zik gibi kaliyorsunuz. Ders ozetleme konusuna falan girmiyorum bile... Bu bolum vasat ustu sayilirdi ama pek iyimser olamiyorum maalesef, heyecanima fazla yenik dustum.

En kolay kisim ise Writing, herkes hemen hemen ayni seyi soyler zaten, cunku gercekten de oyle. Writing kismi iki parca, birincisinde bir makale okuyorsunuz bir de ders dinliyorsunuz, derste makale isleniyor ve makaledeki olgular aciklaniyor, dogru veya yanlis kisimlar tartisiliyor vesaire... Yazacaginiz yazida metin ve ders arasindaki paralellikleri ve zitliklari ozetliyorsunuz. Ancak yazarken metin hemen sol tarafta durdugu icin bu bolumde cok sikinti yasamiyorsunuz dersi de anladiniz mi tamam.

Diger kisim biraz zorlayabilir cunku tamamen 'independent', bir konu hakkinda fikirlerinizi ve dusuncelerinizi soruyorlar, siz ne yapardiniz vesaire klasik... Mesela bana cocuklarin kisisel gelisimiyle ilgili bir soru geldi ve rahatca yazabildim dusuncelerimi, tam bizim egitim sisteminin ongordugu egitim tarzi zaten, ogrenciye ver odevi yazsin evde, o tarz. Writing kisminda grammar ve vocab onemli, bunu olcuyorlar zaten fikirlerinizin pek bir onemi yok diger turlu. Ben buradan 28+ bekliyorum ama gorecegiz tabi.

Kisacasi zik gibi gecti ama TOEFL garip bir sinav, kotu gectigini dusunseniz de sonuclar yaniltabiliyor sizi... Yazin bir kenara iki hafta sonra editi cakacagim. Hedefleri dusuk tutalim sonra yamuk olmasin:

R:20 L:20 SP:20 W:25

TOTAL 85.

Girmeden once hedefim 100+ydi bu arada, ekstradan 20 dakika adaletsizligi icin ETS'ye ALLAH belani versin diyorum bu yuzden.

Sinavi alacak herkese simdiden basarilar...

Dedigim gibi, en onemlisi Notetaking ve akici konusabilme, gerisi kolay.

Edit: sonuclar geldi ve bomba, en iyi bekledigim Writing'den 22 aldm ve kotu gectigini dusundugum Reading en cok puani aldigim bolum oldu. Gerisi surpriz degildi ama Writing niye boyle oldu anlayamadim...

R: 25 L: 24 S: 20 W:22

Neyseki 20 altina dusmedik bolumlerden birinde, cok fena oluyor oyle. Bilerek beklentiyi dusuk tutmustum ama Writing gercekten cok kotu... Zengin olsaydim 80 dolari basip rescore isterdim ama olsun boyle de iyi, hayirlisi artik.