bugün

ateist

gerçek hayatta bunlarla çokça karşılaşılmamasının sebebi, insanımızın birilerini bir şeylere mecbur ettiği o baskıcı tutumu olmasın? öyle ya, (fikirlerinden nefret etsem de) turan dursun'un kurban gittiği cinayetin faili benim, farklı inançlara sahip olduğu için oteli de ben ateşe verdim, ibneni biri oruç tutmadığı için sopaladım, kimi zaman da öldürdüm, bakın bunları da itiraf ediyorum.

ağız dalaşı farklı şey, fikir teatisi farklı şey arkadaş bunu idrak etmek mecburiyetindesiniz. adam allah'a peygambere sövüyorsa, "ay o senin değerlerine hakaret etti diye sen de etmek zorunda mısıııın" gibi bir ibne tavrına sığınacak değilim. ha, sövmemen, kendi halinde, kendi iğnesiyle, kendini zehirlemesini beklemen daha rasyonel bir yol fakat, şu durumda sövüyorsan seni suçlamam.

ama gel gör ki, inanmayan adamın üzerinde öyle bir baskı kurmuşuz ki, sokakta inançsızlığını rahatça ifade edebilecek adam koymamışız, internette cümle zehrini döküyor, çünkü internet ona tartışabilme fırsatını, rahatlığını veriyor. suç kimde dersiniz, tercihlerinden dolayı psikolojik ve dahi fiziksel şiddete uğrayan bu adamda mı, yoksa demokles'in kılıcı gibi bir o taraftan, bir bu taraftan savrulan faşist dinci kesimde mi?

sen güzel ahlakınla, terbiyenle, üslubunla herife örnek olacaksın, olmasan da kendine hayran bırakacaksın. bir müslüman olarak sağlam altyapının üzerine entelektüel birikimini inşa edeceksin, tartışmayı bileceksin, argümanlarını sunacaksın, yeri gelecek antitez üreteceksin, adam hala mı inanmıyor, sen tebliğ görevini başarı ile ifa ettin, çekilebilirsin.

adama sormazlar mı, tebliğini sevgi metodları üzere gerçekleştirmiş bir peygamberin ümmeti olarak, senin peygamberinden fazlan nedir de, korkutma ve hönkürme temelli bir yaklaşım içerisinde herifin iman etmesini bekliyorsun a cavcav? görevin anlatmaktı, anlamadı, artık s.ktir ol git değil mi ama?

lise çağındayken bir oğlanceğiz vardı "bir yaratıcı olabilir fakat dinlere inanmıyom" demişti bir kez. ders iptal olur, sınıftaki herkes bu herifi imana getirmek içün anlatır anlatır, bağırır çağırır, kimi karılar ağlar falan, rezalet bir ortam. e kainatın en temel kanunu bu; herifi etkilersen sana tepki verecektir. sen adamı imana getirmeye çalışıyorsun ama, sırf tepki vermek için iman etmeyeceğine yemin edebilirim. noldu? faydan mı dokundu islam'a? peki, şu saat itibariyle omzunda ciddi bir sorumluluk taşıdığının farkında mısın? adam belki senin yüzünden halihazırda sövmektedir allah'a peygambere, olamaz mı?

iman, inanç gönül meselesidir. adam şu şu konuda kur'an çelişkilidir diyorsa, imanını yitirmeden de "çelişki yoktur" fikrini anlatabilirsin. sövüyorsa sen de söversin diyecek sözüm yok haketmiş, ama adam aklını kullanıyorsa sen yumruğunu kullanamazsın, adil değil.

bikbik.