bugün

sultan abdülhamid zamanında kaybedilen topraklar

görsel

yukarıdaki haritada görülebilir. bunlardan belki de en önemlisi mısır'dır. bilen bilir, mısır'ın ilhakı ile ilgili görüşlerim hiç olumlu değildir. şurada da yazmıştım zaten:
(bkz: mısır/#14010989)

gelin gelelim mısır'ın elden gitmesi demek osmanlı devleti için tam bir yıkımdır çünkü devletin en çok gelir getiren toprakları mısır'daki iskenderiye ve nil çevresindeki verimli arazidir.

bir diğer önemli konu ise oniki adalar, girit ve kıbrıs'tır. zaten rodos-girit-kıbrıs üçlüsünü elinde tutan doğu akdeniz'in anahtarını cebine koymuştur. hâl böyleyken kıbrıs93 harbi'nde ingilizler'i osmanlı'dan yana tavur koyması için açık açık peşkeş çekmek tümüyle faciadır. zaten rusya'nın sıcak denizler'e inmesini engellemek ingilizler'in birincil göreviyken bunun için bir de kıbrıs'ı bırakmak hiçbir biçimde açıklanamayacak bir şeydir. o kıbrıs ki bugün bile sorunlu bölgedir.

kısaca türk milleti'ni anadolu'ya hapseden açık açık birilerinin yere göğe sığdıramadıkları ve cennetmekan sultan abdülhamid han dedikleri ikinci abdülhamid'den başkası değildi. tabiî ki konu ikinci abdülhamid'den çok önce, ta yavuz sultan selim'in mısır'ı ilhâkı ile başladı. tabiî ki kanuni sultan süleyman'ın ektiği tohumlar da büyük ölçüde belirleyici oldu.

ancak... bugün terör kürtlerin ata sporu ise bunun nedeni doğrudan doğruya ikinci abdülhamid'di. hamidiye alayları'nı kuran da o'dur, alevi türkmenler'i katlettiren de. haaa ermenilerin bikbik öttükleri sözde ermeni soykırımında saldırılar sonucunda ölen bir avuç ermeni de hamidiye alayları'ndan arta kalan kürtler tarafından öldürülmüşlerdir.

kısaca ikinci abdülhamid bazı sorunları engellemeye çalışırken çok daha büyük sorunlara neden olmuştur.