bugün

seri katil

"Seri katil" kavramının, üzerinde uzlaşılmış bir tanımı yok. Yapılan tanımlar, "Kadın veya erkek, belirli bir süre boyunca öldüren herhangi biri" çizgisinden hareket edip, "Üç veya daha fazla, birbiriyle bağlantısız, arada bir durulma dönemi olan ve sadist cinsel şiddet içeren cinayet işleyen kişiler" noktasına kadar açılan bir yelpaze içinde.
Seri katilliğin tarihi de Eski Roma imparatoru Caligula'ya kadar götürebilir, Ortaçağ boyunca da birçok seri cinayet örneği bulabiliriz. Fakat bugün geçerli olan tanımlardan yola çıkarak "seri cinayet" ve "seri katil" kavramlarının modernizmle beraber ortaya çıktığı sonucuna varabiliriz.
Bu çerçevedeki ilk seri katil tahmin edilebileceği gibi 1888 yılının ingiltere'sinde ortaya çıkar. Gizemi hala çözülemeyen bu seri katil Karındeşen Jack tir. Birkaç yıl sonra H.H. Holmes Amerika'yı seri cinayet kavramıyla tanıştırır. 20. yüzyıl ise ABD başta olmak üzere tüm dünyada seri cinayet patlaması yaşanır. Olay o denli büyür ki 1980'lerde bazı suçbilimciler ortadaki sorunu anlatmak için "veba" veya "salgın" gibi kelimeleri kullanırlar.
Seri katilleri kullandıkları silahlara, çalışma biçimlerine (yalnız, sevgilisiyle, ailece... ), inançlarına, milletlerine, cinsiyetlerine, renklerine, cinsel tercihlerine… göre sınıflandırabiliriz.
Tarihte birçok seri katil çiftin varlığından söz edilebilir. Bu çiftler, bir kadın ve bir erkek (genelde sevgili), veya iki erkekten oluşur.
Myra Hindley-Ian Brady;Martha Beck-Raymond Fernandez; Carol Bundy-Douglas Clark; Charlene-Gerald Gallego en bilinen katil çiftlerdir.
"Ortaklara" geldiğimizdeyse bu grubun oldukça büyük olduğu tespitini yapabiliriz. ABD'deki seri cinayetlerin yüzde 28'i iki erkek tarafından işleniyor. Uzmanlar bu tip seri katillerin aralarında kendilerine özgü bir erkek dostluğu olduğunu belirtiyorlar. Bu insanlar, oyun oynamaya gitmek yerine çift halinde avlanmaya giderler.
şimdi, dünyadaki diğer ünlü ikililere ve yaptıklarına geçebiliriz:
H.L. Lucas ve O. E. Toole çifti de otoyollarda seyahat edip önlerine çıkanları öldürenlerden. Aralarında tam bir uzlaşma olduğu söylenemezdi, örneğin Lucas, ortağının insan eti yemesini onaylamıyordu! iki Deniz piyadesi olan L. Lake ve C. Ng ise kurbanlarını bir evin bodrumunda öldürmeyi tercih ederlerdi. L. Bittaker ile R. Norris ise Cinayet Arabası adını verdikleri minibüsleriyle cinayet işlemişlerdir. T. Simmons ve M. Jones ise, New York'taki Katolik rahipleri işkenceyle öldürmek için bir araya gelen bir başka çift. Örnekleri bu yazının sınırlarını zorlayacak kadar uzatabiliriz.