bugün

enflasyon

bu yılki enflasyon oranını tahmin edebilmek için iç ve dış piyasalara bakmamız gerekecektir. şöyle ki;

iç piyasada yatırım hareketlerindeki durgunluğun sebebi, siyaset arenasında yaşanan kaosun gelecekle ilgili belirsizlikleri artırmasındandır.

dış piyasalarda ise uluslararası piyasalardaki petrol fiyatlarında olası bir artış, kuraklık beklentisi (üretim yetersizliğinin gerçekleşemesi anlamında) gibi beklentilerin gerçekleşmesi ve ismini koyamadığımız diğer olası hareketlerdeki devinimin, fiyatlar genel seviyesinde ortaya çıkacak harekete artış yönünde ivme vereceği ve bunların gerçekleşme olasılığının güçlü olması itibarıyla, ağustos ayından itibaren fiyatlar genel seviyesinin artış trendine gireceği ve bu trendin hızlanacağıdır.

türk siyaset ortamının seçim dönemine girmesiyle piyasalarda yaşanan belirsizlik artmakta ve bireylerin gelecekle ilgili kaygılarını artırmaktadır. bu eğilimin devamlılığı sürdükçe fiyatlar genel seviyesindeki hareket, beklenenin altında gerçekleşecektir. çünkü ortada büyük çaplı yatırımlar mevcut değildir. 22 temmuz 2007 sonrası fiyat hareketlerindeki bu yavaşlama yerini hareketlenmeye bırakacaktır.

bu hareketlenmeye göre 2007 yılının muhtemel enflasyon oranının %10-11 dolaylarında seyretmesi muhtemeldir.

kaynak: ilgili makaleler, gazetelerin ekonomi sayfaları... ve ödevim : )