bugün

coğrafi keşifler

coğrafi keşifler; teknik anlamda aşağı yukarı 1400'lerde başlayan ve bir kaç yüzyıl devam eden avrupa dışındaki toprakların avrupalılar tarafından bilinmesi ve buralardan yararlanılması sürecidir. bununla birlikte, kelime anlamıyla, insanlık kişisel ve topluluk olarak bir çok keşifler yapmıştır. ancak, dünyamızın daha çok bilinen ve daha çok müdahale edebileceğimiz bir yer haline gelmesi süreci coğrafi keşifler dediğimiz süreçle bağlantılıdır. bunu da avrupalılar yapmıştır.

coğrafi keşiflerin neden başladığı bir tarafa, bunun nasıl mümkün olduğu daha önemlidir. ondan önce örneğin neden insanlar coğrafi keşifler yapmamışlar ve neden edindikleri bilgileri birbirlerine aktarmamışlar. bu sorunun tek cevabı vardır. insanlık coğrafi keşif dönemine geldiği zaman yeterli teknik donanıma ve ve bu işleri yapabilmek için gerekli olan artık değere sahipti. bu nedenle coğrafi keşifler mümkün olmuştur.

coğrafi keşiflerin arkasındaki güdülere gelince;
1-değişik tatlar elde etmek, özellikle baharatlardaki tatlar. bu doğrudur. çünkü avrupalılar gerçekten değişik tatlara çok açtılar ve paraları ve imkanları vardı, bunu talep etmek için.
2-ticaret imkanlarının araştırılması
3-fethetmek, ve kaynakların ele geçirilmesi
4-bilimsel merak

ancak, bilimsel merak ve ilgi, coğrafi keşiflerin son dönemlerine aittir. bu da iyice zenginleşen avrupalıların sahip olduğu bir güdüydü. ve zaten coğrafi keşifler, bugün bildiğimiz sonuçlarını doğurmuş ve avrupalılar her istediklerini yapmışlardı.

ingilizce geographical discovery diye bilinir.