bugün

bağımsız sinema

Bağımsız sinema popüler sinema ve onu çevreleyen hatta temelini oluşturan sistem içerisinde yer almak istemeyen sinemacıların filmlerini popüler sinema endüstrisinin tamamen dışında çekmeleri ve seyircilerine ulaştırması olarak tanımlanbilir. Böylesi bir tanımlama indirgemeci olmaktan kaçamayacaktır, çünkü bağımsız sinema sadece sistemin ve onun ekonomik yapısının dışında olmak demek değil aynı zamanda sistemin ahlaki yapısının da dışında olmak ve onu eleştirmek demektir. Böyle bir sinema, toplumsal gerçekliği inşa eden başat kültürel temsilleri yeniden oluşturmanın yollarını arayacaktır. Hollywood temsil sisteminin doğası gereği ideolojik olduğunu ileri sürmektense, temsillerin ne gibi sonuçlar doğurduğu, özgül tarihsel bağlamlarda hangi amaçlarla kullanıldığı ve özgül izleyici kitlelelerini nasıl etkilediğine önem verecektir. böyle bir sinemacının yapacağı filmler popüler sinemanın türsel kalıpları içinde sıkışıp kalmayacak ya da seyircisine olmayan bir dünyanın hayalini yaşatıp gündelik yaşamın sorunlarından uzaklaştırmayacaktır.

Bağımsız sinema temel olarak solcu yönetmenlerin şekillendirdiği ve solcu düşüncenin hakim olduğu bir üretim alanının tanımlanmasıdır. Var olan egemen sistem muhafazakar ve kapitalist olduğu için, anlatıları da bu muhafazakarlık ve kapitalist ahlaktan payını alacaktır. işte bu noktada bağımsız sinema egemen ideolojinin bombardımanı altında uyuşan ve bilinçsizce filmlerle birlikte adeta zerk edilen anlamları tüketen seyirciye alternatif bir tali yol açmaktadır.

Bu sinema, popüler izleyici kitlelerinin arzuları ve algısal kodlarıyla uyum içinde hareket ederek anlamlarını yeniden biçimlendirmeyi, onlara yeni büklümler vermeyi amaçlamaktadır.

"Sinema bir dildir" temel önermesi bağlamında popüler sinema bu dili zamanla köreltmiş kötüye kullanmıştır. Ancak yeni bir kelime dağarcığı ile "bağımsız sinema" yeni yapılarıyla birlikte farklı ve alışagelmedik cümleler kurabilme yetisine sahiptir.

Bağımsız sinema yönetmenlerinin filmlerine dağıtım kanallarında yer açılmasa da, büyük pazarlama çalışmaları ile filmleri tanıtılmasa da festivaller aracılığı ile kendi izlerkitlelerine ulaşabilmektedirler. Bu noktada "Sundance film festivali" önemli bir görev üstlenmiştir.