bugün

fatih sultan mehmet

Özel kıyafetleriyle ve büyük bir gösteriş içinde Saray'a gelen Patrik Gennadios, rahiplerden oluşan bir kortejin ortasında,Sultan'ın elinden patrik atandığını gösteren fermanı alır. Fatih Sultan Mehmet kendisine,"Hıristiyanlara ve patriklerine karşı,benden önce imparatorlarınızın gösterdiği korumayı göstereceğime güvenebilirsiniz" der.
"Tahtına oturan padişah, dinsel otoritenin bir simgesi olan asa ve tacı Patriğe teslim etti. Taç giyme töreninden sonra Fatişh Sultan Mehmet, din hocalarının hoşnutsuzluğuna aldırmadan Gennadios'a, siyasal iktidarın dinsel iktidar önünde takınması gereken saygıyı gösterdi. Patriği sarayın dış kapısına kadar uğurladı. Sonra altın ve değerli taşlarla işlenmiş koşumları olan bir ata binen Patrik Gennadios'u atın dizginlerinden tutarak bir müddet götürdü. Sultan'ın patrik için hazırladığı saraya kadar vezirler, paşalar, yeniçeri ağası ve kalabalık bir koruma birliği Gennadios'a eşlik etti."
Yina aynı törende Fatih."Gennadios'a kişisel dokunulmazlığını garanti eden, vergiden bağışık tutan, makamında oturmasını güvenlik altına alan, kendisine tam bir özgürlük tanıyan bir berat vermiştir..Ferman'a göre:
"Kimse Patrik'e tahakküm itmesin,kendisi ve maiyyetinde bulunan papaslar her dürlü umumi hizmetlerden müebbeden muaf olsun.Kiliseleri camie tahvil edilmeyecektir..."