bugün

sauna

Sauna kültürüne göre, kadınlar ve erkekler genel saunaya bir arada girmezler. Ya aynı çatı altında ayrı iki sauna vardır ya da sırayla girerler. Saunaya çırılçıplak girilir, bikini, mayo ve peştamal kullanılmaz. Kadınlarla erkeklerin birarada girdiği saunalar özel saunalardır, yani saunaya girenler, birbirlerininden çekinmeyecek kadar yakın kişilerdir. Belli bir yaşa kadar çocuklar anne ve babalarıyla girerler, belli bir yaştan sonra çocuklara üstüne para da versen anne ve babasıyla saunaya girmez.
Turistik amaçla ya da şirketlere gelen yabancı konuklara tanıtım amacıyla düzenlenen bazı sauna seanslarına kadın ve erkekler nadir de olsa birlikte girebiliyorlar. O zaman, saunaya çırılçıplak girme koşulu yerine getirilmiyor, kadınlar göğüsten aşağısını, erkekler belden aşağısını kapatacak biçimde havlu ya da özel keten peştamalla örtünüyorlar. Böyle seanslarda saunadan çıkıp denize ya da göle atlarken mayo giyiliyor, yada şok duşlarda soğuk su ile yıkanılıyor.
Finlandiya da kadınlarla erkeklerin birarada girdikleri saunalar da var, ancak bunlar Fin saunaları değil. Çok garip, ancak nedense, bunlara 'Türk saunası' diyorlar. Saunayla pek ilgisi yok. Karanlık bir yer, buhardan gözgözü görmüyor. Buhar, okaliptüslü, soluk açıcı. Kadınlar ve erkekler, ayrı kapılardan giriyorlar buraya. Havlu ya da peştamalla örtünme koşulu var. Çıplak girilse de farketmez, loş ışıklı bir mekân, buhardan göz gözü görmüyor. Genellikle spa ve su etkinliklerinin bulunduğu otellerle, spor merkezlerinde var bu Türk saunaları. *
Bence, yalnızca ve yalnızca Türkiye'ye gelen turistleri hoş tutmak adına, genel bir hamamın kadın ve erkeklere aynı anda açık tutulması yersiz. Ancak, hamam belirli turist gruplarına özel olarak kapatılırsa, isteyen istediği gibi girebilir, istediği gibi davranabilir. Bunun dışında, diğer hamamlar için geçerli olan uygulamalar sözkonusu hamam için de geçerli olmalı. Yoksa, pek de hoş olmaz, hamam, 'yolgeçen hamamına' döner.
güncel Önemli Başlıklar