bugün

istanbul un fethinin tam bir fiyasko olması

dikkat: bu entry asla trollük içermez hiçbir etnik kimliğe hiçbir siyasi görüşe saldırmaz ve hiçbir milletin geçmişini lekelemeye çalışmaz bağımsız ve sadece bilgi vermek amacıyla yazılmıştır.

neden bir fiyaskodur ?

1- Osmanlı Ordusu bu harekât için ortalama 150 000-200 000 asker ile gidiyor gel gelelim o dönemde bizans'ın nüfusu maksimum 50 000 kişi bakın nüfus diyorum içerisinde kadınlar, çocuklar. yaşlılar ve hastalar var asker sayısını siz hesap edin.

2- Boğaz'ın 2 tarafına kaleler kurulması ve bunların tam anlamıyla savaşı kontrol amacıyla kullanılması.

3- Şimdi muhakkak "istanbul bir kalenin içinde etrafı çok güçlü surlarla çevrili harika korunuyor kat kat sur var etrafında" diyecek olanlar olacaktır o dönemde bu kaliteli ve kalın surlar varsa daha evvel dünyanın hiç görmediği sayısı 150'ye yakın toplar (bkz: şahi) osmanlı'nın elinde ki bu topların yanı sıra günümüz havan toplarına karşılık gelen aşırtmalı güllelere de sahip.

4- gemilerin karadan yürütülmesi olayına hiç mi hiç değinmiyorum o bildiğiniz "trafikte kırmızı yanarken 2 uzun 1 kısa kornaya basarsan ışık yeşile dönüyor" tadında efsane.

sonuç olarak bu kuşatma osmanlı ve felaketin eşiğinde bizans karşılaşmasından sonra 50-53 gün sürmüştür. (tam kesin değil kaynaklar farklı söylüyor)
sonunda osmanlı lehine sonuçlanmış ve savaşın yanı sıra osmanlı devleti bir yandan da diploması yapmıştır (bkz: rum ve latin elçilerin aracılık etmesi). tüm bu güç dengeleri ve 53 gün süren kuşatma sonrasında fiyasko tanımını alan durumdur özetle.

edit: imlâ.

edit2: başlığa bakıp eksileyenler ve eli s.kinde murat bardakçı geçinenler bir de kendi kıymetli bilgilerini paylaşssalar ne hoş olur.

bir solukta okuyanlar için edit: 1. madde zaten gerçeklere dayalı isteyen araştırabilir ona zaten diyecek bir şey yok.

2. madde için boğazdan gemilerini geçmesini engellemek için diyen arkadaşlar olmuş e bu zaten savaşı kontrol etme amacı değil mi arkadaşım ?

3. madde ben orada 150 topun 150'si de şahi demiyorum zaten ha o toplar o kadar başarılı değilse 3-5 atışla yarılıyorsa nedir bu bizans surlarını döven türk topları fetişizminiz ?

4. konuşmaya lüzum yok

veee son olarak

1/5 oran varsa, osmanlı askeri sayısı az ise, toplar 3-5 atışta işlevini yitiriyorsa ulan istanbul nasıl bizim oldu ya iman gücüyle ya da içeriden tutulan adamlarla başka seçenek var da benim mi haberim yok ?

bir de fetih denen görsel efekt çöplüğünü izlemek için teşebbüste bile bulunmadım.

saygılar.