bugün

devlet

devlette platon; yargıç, asker ve çömlekçilerden bahseder. yargıçlar ülkeyi yönetip, adaleti sağlamalılar. askerler ülkeyi korumalıdırlar. çömlekçilerde, halkı doyurmalıdır. yargıç ve askerlerin mülkiyet hakları yoktur. zira mülkiyeti olanın, aklı mülkiyette olur. ne yargıçlık nede askerlik edebilir. aksi yönde çömlekçilerinde akılları mallarında olmalıdır. ki, daha çok çömlek yapabilsinler. yargıç ve askerler aynı sofrada çömlekçilerin yemeklerinden yemektedirler. asker ve yargıçlar gerektiği gibi olabilsinler diye, jimnastik ve müzikle eğitilirler. evlenmeleri, ve çocuk sahibi olmalarıda yasaktır. zira, ailesi olan kişinin aklı ailesinde olur; ne askerlik ne yargıçlık yapabilir. oysa çömlekçiler aile kurabilmelidir ki, bu nesil devamı ile daha kaliteli ve çok çömlek yapabilsinler. devlet aşkı da düzenler. ilk iki sınıf dilediğince cinsellik yaşayamaz. aşağı gruptan kimin kim ile cinsel yakınlık kuracağı nada sağlıksal açıdan yapılan saptamalar sonrası karar verilir.
çocuklar ailelerden ziyade devletindir, devlet onları koruyup kollayacak okutup büyütecektir. hiçbir grup birbirinin işine karışmayacak, herkes işini yapacak mutlu olacaktır.
eser eleştirel açıdan incelencek olursa, yükü ve cefayı çeken, yine üretici sınıftır. olağan düzenden tek fark, geleneksel kavramlar olan aile ve mülkiyet üst sınıflardan alınmıştır. çocukların ana ve babaları ile bağları tümden koparılmıştır. birbirlerini türk filmlerinde evladını zengin aileye evlatlık veren ebeveyn ve çocukları gibi, tanımayacaklardır. böylece herkes birbiri ile kardeş olacaktır kıskançlık olmayacaktır.

platon bu ideal dvlet düzeninde, aile ve mülkiyet kavramlarını yıkarken her ne hikmetse, din tabusunu devirememektedir ve tanrı tanımazlığı idamla cezalandırmaktadır. platona göre yenilikler kabul edilmemelidir! zira yenilikler toplum düzenini altüst etmektedirler. yaşlı yargıçlar gençlerin dinleyeceği müziği derecelendirip; dinlenip dinlenilmemesine karar verir ki, bu kesinlikle yeni bir tür müzik, olamaz! bu hedefini gerçekletirmek için 3 defa devleti kurma amacıyla gittiği yerde, paçasını zor kurtarmıştır platon. hatta birisinde köle olarak satılmış, kendini tanıyan bir yakın dostunun satın alması ile kurtulmuştur.