uludağ sözlük moderasyonu

açık mektup yazdığım moderasyondur.

''sevgili uludağ sözlük moderasyonu,
öncelikle belirtmek isterim ki ekşi dışında en keyif alarak entry girdiğim sözlük sizin moderatörlüğünü yaptığınız bu güzel sözlük. böyle düzenli bir sözlüğü 'sözlükler alemi'ne kattığınız için de ayrıca teşekkür ederim.
birçok entry'm gammazlanıyor. seri bir şekilde eksileniyor. yazarların nick altına girdiğim 'hoş geldin' entry'leri dahi hunharca eksilenmekte. ama inanın umrumda değil. troll değilim, ama takmıyorum eksilenmeyi.
efendim, sözlükteki bazı yazarların gerek tuttuğum takımdan ötürü, gerek kirli çamaşırlarını bilmem sebebiyle gerekse de sivri bir yazar olmam sebebiyle; sırf gıcıklığına belli kişilerce entry'lerimin gammazlandığını biliyorum.
şu anda buraya bunları yazmamın tek sebebi de bu düşüncem. entry'lerimin belli başlı birkaç kişi tarafından gammazlandığını düşünüyorum.

şöyle silinen entry'lerim var mesela sevgili moderasyon,

--------------------------------------------------------------------------

başlık: taşa oturma taş çeker
entry: küçükken anneannem bana hep böyle derdi.
taş çeker.. allah allah. ne diyor bu kadın derdim hep. meğer kadın o yıllarda, o yaşta; bütün kütlelerin çekim gücü olduğunu kavramış. bana fizik nasihatı veriyor.
ne anlarım ben. çocuk kafası işte.

silinme nedeni ise; sadece yazara ait olması.

şimdi sana soruyorum ey moderasyondaki yazar dostlarım;
aşk, sevgili, eski sevgili, anneanne, babaanne, anne, baba, yeni sevgili, bilmem ne maçı, şu şu kız, bu bu erkek; başlıklarının tamamı yazarların kendilerine ait şeyler değil mi?

-------------------------------------------------------------------------

başlık: istanbul da minibüslerin kaldırılması
entry: (bkz: çabuk kalktı dikkat edersen)

silinme nedeni: bakınız özelliğinin amacının dışında kullanılması.

bunu da anlamıyorum. bakınızın amacı ne? yani burada hem dokundurma var, hem de güzel bir başlığa yönlendirme var. birkaç defa da pozitif oylandığına göre benim gibi düşünenler var. yani bu entry'yi bu sözlükten silmenin anlamı ne?

--------------------------------------------------------------------------

başlık: anasını götünden sikmek
entry: (bkz: başlık nick uyumu)

silinme nedeni: bakınızın amacı dışında kullanılması.

buna açıklama dahi yapmak istemiyorum sayın moderasyon. yani başlıkta bir şey yok; ancak benim entry'min silinme nedeni 'bakınızın amacı dışında kullanılması.'

--------------------------------------------------------------------------------

başlık: 16 ocak 2012 istanbul kar yağışı
entry: pendik'te an itibarıyla yavaş yavaş başlamıştır.

edit: durdu amk.

edit 2: başladı.

edit 3: durdu.

edit 4: başladı.

edit 5: durdu. amk senin mikail.

silinme nedeni: chat tarzı entry.

burada chat tarzı bir durum yok ki? edit ile son durumu güncelledim pendik'te. sürekli yağıp durmasının sebebi ben miyim sayın moderasyon? niye ceremesini ben çekiyorum ki?

----------------------------------------------------------------------------------------

nefret edilesi hitap şekilleri diye bir başlık var sayın moderasyon. tamamı yazara özel entry'ler giriliyor. o başlık orada duruyor.
sağlam bir duruş sergilemeniz için bu tarz başlıkları da silmeniz gerekmiyor mu?

----------------------------------------------------------------------------------------

başlık: şehzadebaşı camii
entry: tanım: bir mimar sinan eseridir.
şöyle bir anısı vardır:

şehzadebası cami´nin 1990´li yıllarda devam eden restorasyonunu yapan firma yetkililerinden bir inşaat mühendisi, caminin restorasyonu sırasında yaşadıkları bir olayı tv´de şöyle anlatmıştı:

cami bahçesini çevreleyen havale duvarında bulunan kapıların üzerindeki kemerleri oluşturan taşlarda yer yer çürümeler vardı. restorasyon programında bu kemerlerin yenilenmesi de yer alıyordu. biz inşaat fakültesinde teorik olarak kemerlerin nasıl inşaat edildiğini öğrenmiştik fakat taş kemer inşaası ile ilgili pratiğimiz yoktu. kemerleri nasıl restore edeceğimiz konusunda ustalarla toplantı yaptık. sonuç olarak kemeri alttan yalayan bir tahta kalıp çakacaktık. daha sonra kemeri yavaş yavaş söküp yapım teknikleri ile ilgili notlar alacaktık ve yeniden yaparken bu notlardan faydalanacaktık.

kalıbı yaptık.

sökmeye kemerin kilit taşından başladık. taşı yerinden çıkardığımızda hayretle iki taşın birleşme noktasında olan silindirik bir boşluğa yerleştirilmiş bir cam şişeye rastladık.

şişenin içinde dürülmüş beyaz bir kağıt vardı. şişeyi açıp kağıda baktık. osmanlıca bir şeyler yazıyordu. hemen bir uzman bulup okuttuk. bu bir mektup idi ve mimar sinan tarafından yazılmıştı. şunları söylüyordu:

"bu kemeri oluşturan taşların ömrü yaklaşık 400 senedir. bu müddet zarfında bu taşlar çürümüş olacağından siz bu kemeri yenilemek isteyeceksiniz. büyük bir ihtimalle yapı teknikleri de değişeceğinden bu kemeri nasıl yeniden inşaa edeceğinizi bilemeyeceksiniz. işte bu mektubu ben size, bu kemeri nasıl inşa edeceğinizi anlatmak için yazıyorum."

koca sinan mektubunda böyle başladıktan sonra o kemeri inşa ettikleri taşları anadolu´nun neresinden getirttiklerini söyleyerek izahlarına devam ediyor ve ayrıntılı bir biçimde kemerin inşaasını anlatıyordu.

bu mektup bir inşanın, yaptığı işin kalıcı olması için gösterebileceği çabanın insanüstü bir örneğidir. bu mektubun ihtişamı, modern çağın insanlarının bile zorlanacağı taşın ömrünü bilmesi, yapı tekniğinin değişeceğini bilmesi, 400 sene dayanacak kâğıt ve mürekkep kullanması gibi yüksek bilgi seviyesinden gelmektedir. şüphesiz bu yüksek bilgiler de o koca mimarin erişilmez özelliklerindendir. ancak erişilmesi gerçekten zor olan bu bilgilerden çok daha muhteşem olan 400 sene sonraya çözüm üreten sorumluluk duygusudur.

silinme nedeni: entry sözlük formatına aykırı.

özellikle itiraz ettim bu silinme durumuna sevgili moderasyon.
dedim ki; burada camii ile alakalı bir anekdot paylaşmışım. neden siliniyor? neden aykırı sözlük formatına? bunu bir şekilde mantık çerçevesinde ne olur açıklayın.
hayır yani bu entry; ilk buluşmaya bilmem ne yaparak giden kız entry'sinden daha mı değersiz de o duruyor bu silindi?

--------------------------------------------------------------------

başlık: kızların uzun boylu erkek tercih etme sebepleri
entry: (bkz: çünkü eşeğin zikinden dolayı)

silinme nedeni: bakınızın amacı dışında kullanılması.

yine bu başlık altındaki entry'lerin hepsi format dahilinde; ancak benim yazdığım format dışı... anlıyorum.

------------------------------------------------------------

başlık: rus salatası
entry: (bkz: russian institute lesson 1)
(bkz: russian institute lesson 2)
(bkz: russian institute lesson 3)
(bkz: russian institute lesson 4)
(bkz: russian institute lesson 5)
(bkz: russian institute lesson 6)
(bkz: russian institute lesson 7)

silinme nedeni: bakınızın amacı dışında kullanılması.

---------------------------------------------------------------------

sayın moderasyon;
biliyorum benimle bir alıp veremediğiniz yok. ancak biraz dikkatli olun lütfen bu konuda.
ben sürekli entry'lerimin silinmesine anlam veremiyorum. gammazlayan kişilerin sürekli aynı insanlar olduğunu düşünüyorum. bu konuda kapsamlı bir araştırma yapmanıza gerek yok. muhtemelen bilgiler elinizde vardır, gammaz geçmişi falan? bir göz atsanız da bana kafayı takan şu arkadaşları ayıklasanız?
inanın bu durumda hem sözlüğe bir şeyler katmaya çalışan yazarları küstürmezsiniz hem de daha adaletli bir yönetime kavuşur sözlük.

mektubuma burada son verirken,
hepinizi selamlarım.

muhabbetle.

imza:
yara bandini imzalatan adam ''

not: ben gammazlanacak bir entry gördüğümde, yazım hatası tespit ettiğimde; yazara mümkün mertebe özel mesaj atmaya çalışıyorum.
bence özendirilmesi gereken bu.
''bir yanlışlık gördüğünde entry'de; yazara özel mesaj at, değiştirmesini rica et. değiştirmez ise gammazla.''
bunu tavsiye etmesi gereken moderasyondur.

selametle.

edit: eksileyenlere selam olsun.
asıl edit: bakınız güncellemeleri. göze hitap etmesi açısından falan.