bugün

kağıthane

adını; lale devrinde matbanın ulkeye girmesinden sonra, kagıt ihtiyacının bu bolgedeki kaynaklardan ve depolardan karsılanmasından aldıgı dusunulen ilce yıllar evvel sarayı barındıran istanbulun bu "sirin" semti, isyan sırasında guzellıgını kaybetmeye mahkum edilmistir.cumhuriyet devrinde de ilgilenilmeyen semt 1989 yılına kadar sisli belediyesinin bir subesi olarak kalmıstır. 1989 yılında ilce olması ve kagıthane belediyesinin kurulması ile butce bulmus ve gelisim gostermeye baslamıstır. (#480348) nolu entryden de anlasılacagı uzere sanayi kurulumuna uygun yapısı sebebiyle 80 li yıllardan sonra yatırım cekmeye baslamıstır. bir cok perakende ve sanayi devinin subeler hatta merkezler kurdugu ilce is gucu cekmistir. iste bu sebepten dolayı da yogun olarak goc almıs ve son nufus sayımından cıkan rakamlara gore 220 bini asan bir nufusa ulasmıstır.

hiç bir zaman gelismis ilcelerimiz kadar butce bulamayan belediyede; burokratik sebeplerin de etkileriyle de; faaliyetler tutuk yurumus, bu gun ki durumuna gelmistir. nufusun hızlı artısından egitim de nasibini almıs, kalabalık ve yogun sınıflarda, siddet kokan uc mahallelerde ogrenmistir hayatı cocuklar.

altyapısal olarak gelismis ilcelerinin oldugu gibi, kesmekes kokan mahalleleri de mevcuttur. "jeopolitik" konumu itibariyle (maslak, levent, besiktas, sisli, taksim, eminonu, eyup, gaziosmanpasa gibi merkezi ve daha gelismis ilcelere komsu olmasından) ve depreme dayanıklı oldugu iddia edilen zemin yapısından dolayı son zamanlarda elit kesimin de ilgi alanına girmeye baslamıstır.

ilce tarihi dokusu, eski eserleri ve yenilenen mesire alanıyla da boy gosterırken, her gece sanayi mahallesinin baska bir sokagında cıkan yangınların haberleri, basında olumlu etki bulmasını engellemektedir.

istanbulu 3-4 semtten ibaret zannedenler kagıthanenin sadece adını bilmelerine ragmen kagıthane hakkındakileri bilmeden yazıp cizerken, ilceye yalnızca kendi sakinleri sahip cıkmaktadır.
güncel Önemli Başlıklar