bugün

jacques brel

bütün zamanların en büyük şarkıcılarındandır.

frank sinatra´dan falan çok daha büyük bir performansçıdır. sahne presence´i inanılmazdır. gördüğüm bütün sanatçılar içerisinde, sahneye seyirciye bu kadar hakim başka kimseyi görmedim, görebileceğimi de sanmıyorum.

şarkılarının içeriği son derece filozofçadır, "ces gens la", ya da "amsterdam" birçok kez cover edilmiştir, amsterdam ı david bowie´nin sanırlar, halbuki şarkıyı brel bir daha taklit edilemeyecek bir tutkuyla seslendirmiştir.

amsterdam ;
http://www.youtube.com/watch?v=yYcT2ftVr58

love story filminin ünlü müziği "if you go away" de bir jb şarkısıdır. "ne me quitte pas"

http://www.youtube.com/watch?v=q_bq5mStroM

sonra, gerçek filozofi şarkıları vardır, kendisinden önce de sonra da bu kadar derin içerikli şarkı sözleri, bu kadar güzel söylemlerle yazılmamıştır. ces gens la yani "ötekiler" ya da les vieux - yaşlı insanlar şarkılarında her insan kendisine göre bir şeyler keşfedecektir. bu şarkı sözleri edebi yönü olan sözlerdir, fransız paris slang´i baş gösterir, kolay kolay başka bir dile çevrilemez.

les vieux

http://www.youtube.com/watch?v=Gy-Y6DudhY0

ces gens la

http://www.youtube.com/watch?v=31TwlH5FEao

bu linkleri verilmiş şarkılar hem son derece derindirler, hem de sahnede performe edilişleri hani bülent ersoy´un deyimiyle "fevkaladenin fevkinde" dir. insan bu şarkılardaki bazi söylemlerde neyin kastedildiğini aylar sonra anlıyor.

brel gerçek bir sanatçıydı. lirik sanatını resmen çok iyi anlayabilmiş bir adamdı brel. ve öyle populist falan da değildi.

kendisine saygımız sonsuzdur.