bugün

iran israil savaşı

şimdi medyada, yorumlarda, sözlüklerde vs. yine klasik bir şekilde "israil yenilmezliğinden" bahsedilecek, nitekim üstteki bazı yazılarda bahsedilmiş. israil'in en büyük gücü bu işte. propaganda gücü. dünyayı yahudilerin yönettiği düşüncesinin bilinçaltlarına yerleştirilmesi. nereden başlasak bilemiyorum ama önce arap'la fars'ı karıştıran arkadaşları biraz internette araştırma yapmaya çağırıyorum. türk-kürt-arap-fars-azeri-ermeni vs. bu coğrafyada yaşayan kavimleri bi öğrensinler deyip arap-israil savaşlarına geçiyorum. son büyük arap-israil savaşında, 73 savaşı, yom kippur savaşı'nda o yenilmez denilen israil ordusunun tankları, savaş uçakları yarı yarıya yok edilmişken, israil kesin bir yenilgiye doğru ilerlerken ve golda meir nükleer savaş başlıkları takılmasını onaylamışken, israil'e inen abd c-5'leri, tank, top, mühimmat dolu c-141'ler israil'in kesin yenilgisi engellemiştir (operation nickel grass). net bir israil zaferi asla sözkonusu olmamakla birlikte, arapların önceki savaşlarda kırılan gururları tamir edilmiş, barış görüşmeleri sonucunda da olsa sina yarımadası geri alınmıştır. 2006 lübnan savaşında hizbullah'ın 150'den fazla israil askerini öldürmesi, "zırhı delinemez" denilen merkhava'ların mukavvaya çevrilmesi ise tam bir ironidir.

iran-israil savaşı nasıl başlar? israil, hava kuvvetlerine iran'ın belli başlı tesislerine saldırı emri verir. saldırı başlar. ve de bilinmezlik. israilli savaş analistleri bile en az 10 tane pilotlarının iran'ın eline esir düşecebileceğini, kaç uçak kaybı olacağının bilinemeyeceğini ve asıl önemlisi, çok iyi korunduğu tahmin edilen hedeflerin vurulmasının iran'ın nükleer programını en fazla 3-5 yıl geri götüreceğini belirtmekte iken, kesin ve net israil zaferinden asla bahsedilemez. gelelim iran'ın cevabına;

şimdi "israil siker hacı, adamlarda nükleer füze gönderebilen denizaltılar var" diyen bünyelere bir tavsiyem, açsınlar bir harita incelesinler. ya da gerek yok, ben söyleyeyim: baştan aşağı, tepeden tırnağa, kuzeyden güneye, güneyden kuzeye, israil'in endüstrisi, tesisleri, en büyük şehri tel-aviv ve civarı, kısacası kalbi olan bölge sadece 160-170 km uzunluğunda, 50 ile 100 km genişliğinde (önemli bir bölüm 15-20 km - batı şeria'yı saymazsak). şimdi bu kadar dar bir alana düşecek değil bir füze, taş bile israil'e zarar verir. şimdi düşünün, iran'ın göndereceği şahablar, zelzallar, vs. bir yandan (hepsini havada yakalayamacaklarına göre, "iron dome"ları, daha gazze'den atılanları kaçırıyor), güney lübnan'dan hizbullah'tan gelecek roketler bir yandan, o daracık bölgeye yağmur gibi füze/roket yağar. israil ciddi sivil kayıp yaşayabilir.

iran bununla da kalmaz, hürmüz boğazı'nı kapatır, dünyada petrol fiyatları uçar, abd ve ab ciddi zor durumda kalır.

kara savaşı asla mümkün değil, bu ancak 3. dünya savaşı anlamına gelir. çin ve rusya da doğrudan bir abd müdahalesine göz yummaz. yumsa bile, yine açın bakın bir haritaya, tahran'ın konumuna. emin olun abd gözüne kestirebilseydi tahran'a kadar gitmeyi, çoktan düğmeye basardı.