bugün

charles quint

v. karl ya da şarlken (ispanyollar carlos diyor)

Kutsal roma Cermen imparatoru ve italya ve ispanya kralı

babası alman imparatoru ı. maximilian'ın oğlu philippe annesi ispanya kralı ıı. fernando'nun kızı kastilya, aragon, napoli ve sicilya kraliçesi juanna.
annesi ölünce kastilya ve aragon sayesinde ispanya, sicilya ve napoli sayesinde italya kralı oldu. dedesi 1519'da vefat edince imparator oldu. çünkü babası ölmüştü.

v. karl'ın teyzesi aragonlu catherine ingiltere irlanda ve fransa kralı vııı. henry tudor'un karısıydı. bu yüzden karl ingiltere ile yakın ilişkiler kurdu.
catherine ve henry boşanınca iki ülke arasında gerginlikler doğdu.

savaşları sayesinde fransa kralı ı. françois valoisi esir etti.
i. françois'in annesi kanuni sultan süleyman'a oğlunu kurtarmasını, fransa'ya yardım etmesini yazmıştı. i. süleyman bu mektuba karşılık vermiş ve ordusuyla macar seferine çıkmıştır. mohaç'ta büyük bir savaş yaşanmış lajos savaşta ölmüş tüm macaristan, transilvanya ve bohemya feth edilmişti. sultan süleyman ve ordusu birkaç kaleyi daha fethetti. bu da kutsal roma-germen impartoru şarlken ve avusturya arşidükü ferdinand'ı korkuttu. istanbul antlaşması imzalandı. kutsal roma cermen imparatorluğu, macaristan ve transilvanya'yı kaybetti. şarlken ispanya, ferdinand ise almanya, avusturya ve yukarı macaristan kralı sayılacaktı.