bugün

nesin vakfı

http://www.nesinvakfi.org
--spoiler--
Cumhuriyet gazetesiyle yapilmis soylesidir.
Ali Nesin

- Çocukların tutuklanıp serbest bırakılma sürecini özetler misiniz?

Cocuklar Pazartesi aksami (8 Ocak) gozaltina alindilar. Carsamba aksami tutuklandilar. Carsamba ve Persembe gecelerini cezaevlerinde gecirdiler. Cumayi cumartesiye baglayan gece saat 00,30 gibi serbest birakildilar. Tutuklama kararini veren de bozan da Catalca Sulh Ceza Mahkemesi.

Bu arada jandarmadan hicbir sikayetimiz olmadigini bildirmeliyim. Son derece uygarca, insan ve cocuk haklarina saygili bir bicimde davrandilar. Kendilerine tesekkur ederiz. Ama cezaevinde ayni sey olmadi.

- Çocukların cezaevinde dayak yediğini söylediniz. Durumları nasıl?

Cocuklarimizdan 18 yasindan buyuk olani Metris’te kaldi. Orada hem disardaki askerlerden, hem de icerdeki gardiyanlardan dayak yemis. Surekli dovuldugunu, asagilandigini, korkutuldugunu, kogus agasina teslim edildigini, yerde battaniye ustunde yatirildigini soyluyor. Kogus agasi cocugumuzdan haftada 50 milyon istemis ve “sen de nasil olsa eroin iceceksin” demis. Giriste, “yemek fisi verecegiz” gerekcesiyle parasina el konulmus ama fis filan verilmemis ve cikista da parasi iade edilmemis. Bu cocugumuzun bacaginda yedigi tekmelerden kalan izler ve basinda bir sis var. Baska iz var mi bilmiyorum. Inceleme sonucu gorecegiz.

Ikinci cocugumuz 18 yasindan kucuk ve Bayrampasa cezaevinde kaldi. Yasi itibariyle serbest birakildiginda birine teslim edilmesi gerekirken, yalniz birakilmis, annesini bir telefon kulubesinden aramis ve annesi tarafindan alinmis. Ben biraz once (13 Ocak Cumartesi saat 16) gordum kendisini. Yurumekte ve konusmakta zorlaniyor. Psikolojik travma geciriyor. Bir gardiyan falakaya yatirmis ve suratina cok vurmus. Gardiyan surekli, “sucu isledigini kabul et, seni birakayim” demis. Cocugumuz kahramanca direnmis. Gardiyani gorurse taniyacagini soyledi. Daha sonra cocugumuzu cirilciplak soyup plastik borularla dovmusler. Kogusa alindiginda, kendisine salik verdigimiz gibi diger mahkumlara hirsizliktan yattigini soylemis, ancak tecavuz suclamasiyla girdigi anlasilinca, “sen bize nasil yalan soylersin!” diye tekme tokat dovmusler. “Seni tecavuzculer kogusuna gonderecegiz, orada seni sisleyecekler, sana tecavuz de edecekler, burada yedigin dayagi her gun orada da yiyeceksin” diye korkutmuslar. Cezaevinde gordugu vahset sonucu disleri kenetlendiginden yemek yiyemiyormus, sadece su icebiliyormus. Annesinin ifadesine gore butun gece annesine sarilarak ve yumruklari kenetlenmis bicimde yatmis. Cezaevinden ciktiginda ilk olarak annesini aramis ama disleri kenetli oldugundan konusamamis. Dorduncu arayisinda zar zor bir iki kelime edebilmis. Kendisine “tahliye edileceksin” dendiginde, kelimenin anlamini bilmediginden, “tecavuzculer kogusu”na alinacagini sanmis ve “ben bittim!” diye dusunmus.

Her ikisinin de uzun surecek bir psikolojik tedaviye ihtiyaci var, ozellikle daha genc olanin.

- Hangi hastanelere kaldırıldılar?

18 yasindan kucuk cocugumuz Vakf’a geleli yarim saat ya oldu ya olmadi. Su anda Eyup savciligindalar. Ardindan Eyup’teki Adli Tip’a gidecek. Diger cocugumuzu da ayni Adli Tip’ta kontrol ettirecegiz.

- Çocuklarla görüştünüz mü? Neler söylüyorlar?

18 yasindan buyuk cocugumuzun agzindan laf almak kolay olmuyor. Sik sik dalip gidiyor. Savciya daha cok sey anlatacaklardir.

- Kız öğrencinin tecavüze uğrayıp uğramadığı belirlendi mi?

Basinda cikan haberlerin tersine birinci rapor olumlu cikti. Herhangi bir tecavuz bulgusuna rastlanmadigi gibi kizlar bakire ciktilar. Daha ayrintili ikinci bir inceleme yapildi. Sonuclari bekleniyor. Yalan haberleri yayan ve yayimlayanlarin pesini birakmayacagiz.

Koy Enstituleri de “fuhus var” iddiasiyla kapatilmisti. Ayni senaryonun tekrarlanmasina izin vermeyecegiz.

Ali Nesin
--spoiler--

umarım kendi goruşlerinin tam karşısında haberler çıkınca basına hakaretler yagdıran bazı kişiler, hastane raporlarıyla yalan olduğu ispatlanan bu haber karşısında da karakterli bir duruş sergilerler. öyle b.k atmakla olmuyor. ayrıca sizler nasıl bilip bilmeden bu kuruluşun eğitimine laf ediyorsunuz.*
güncel Önemli Başlıklar